70 miljoen voor nieuwe Twentse chipfabriek
De regio Twente krijgt een nieuwe chipfabriek. Die wordt gebouwd met zeventig miljoen euro uit een fonds voor de ontwikkeling van de chipindustrie in die regio. In Twente is een tekort aan productiecapaciteit waardoor labs die eigenlijk bedoeld zijn voor fundamenteel en toegepast onderzoek en innovatie ook voor productie worden gebruikt.

De komende zes jaar is in totaal 165 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van de chipindustrie in Twente, schrijft de regionale krant Tubantia. Binnen twee tot drie jaar moet de fabriek gebouwd worden. Het pand verrijst hoogstwaarschijnlijk op de campus van de Universiteit Twente.

In de krant schat ChipTech Twente, een cluster van overheid, bedrijven en instellingen, dat de samenwerking tussen regionale chipbedrijven stimuleert, dat er de komende jaren zevenhonderd tot duizend nieuwe banen worden gecreƫerd in de chipsector. Dat is bijna een verdubbeling van het huidige aantal.

Nanolab

Twente telt op dit second 21 bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling en productie van chips. Een aantal daarvan maakt gebruik van het academische nanolab van de Universiteit Twente: Mesa+.

Guus Rijnders, wetenschappelijk directeur van Mesa+, laat aan Tubantia weten dat die chipproductie op termijn verplaatst wordt naar de nieuwe fabriek. Het nanolab kan zich dan weer volledig richten op fundamenteel en toegepast onderzoek en innovatie.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven