9 bedrijven krijgen Linked Transport-certificaat
Negen it-bedrijven ontvingen vandaag een certificaat voor de Linked Transport-toepassingen die zij ontwikkelden voor de logistieke sector. Het gaat om AddSecure, Aventeon, Data2Track, GPS-Buddy, Logi-App, MobiCoach, Pharox, Prometheus en Trimble. Ze worden voor toelevering van de real-time verkeersdata ondersteund door Vialis en Yunex Visitors. De certificaten werden uitgereikt door Vincent Habers (Ministerie van IenW) en Theo Stevens (SmartwayZ.nl) tijdens de Algemene Ledenvergadering van Dalti, branchevereniging voor it-leveranciers in de logistiek, op de vakbeurs ICT&Logistiek in Jaarbeurs, Utrecht.

Dankzij de Linked Transport-toepassingen krijgen vrachtwagenchauffeurs real-time informatie in hun in-truck systemen, en kunnen zij beter anticiperen op actuele verkeerssituaties. Dit verhoogt de verkeersveiligheid en zorgt voor duurzamer rijgedrag. Met de certificering wordt aangetoond dat de geleverde toepassingen voldoen aan de landelijke eisen en afgesproken standaarden, waardoor ze breed uitgerold kunnen worden.

Meldingen op boordcomputer

“Een bekroning op een intensief jaar van ontwikkelen”

De linked toepassingen maken data-uitwisseling mogelijk tussen de vrachtwagen en intelligente systemen op en langs de weg zoals matrixborden, slimme verkeerslichten en bandenspanningsmeters. Denk bijvoorbeeld aan meldingen over een stilstaand voertuig, de begin van een file of informatie van intelligente verkeerslichten (iVRI’s) rechtstreeks op hun boordcomputer. De toepassingen van Linked Transport leveren een transporteur veel op: hogere verkeersveiligheid, kostenbesparing en emissiereductie.

Na een succesvolle eerste check in 2022 zijn vanaf februari 2023 de negen it-bedrijven gestart met het integreren van Linked Transport in hun bestaande in-truck oplossing. De certificering staat voor het succesvol integreren van Linked Transport in hun software program en is een bekroning op een intensief jaar van ontwikkelen. Tevens is het een startsein voor grootschalige uitrol.

Verder opschalen

‘We maken de omslag van lokale initiatieven naar landelijke realisatie’, meent Janneke Nijsing, projectleider Linked Transport voor SmartwayZ.nl. ‘Hoe meer vervoerders en it-partijen meedoen, hoe groter de resultaten zijn die we boeken op de wegen voor een veilig en bereikbaar Nederland. De certificering is dan ook een mooie stap in het verder opschalen van Linked Transport.’

‘De Linked Transport-diensten zijn gebaseerd op open-source software program en zijn het resultaat van een geslaagde publiek-private samenwerking’, vervolgt Robbert Janssen, projectleider voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ‘De toepassing op straat in de logistieke sector zorgt voor voordelen voor het bedrijfsleven én de maatschappij door het transport duurzamer, veiliger en efficiënter te maken. De diensten zullen ook steeds meer in stedelijk gebied uitgerold gaan worden wat de leefbaarheid van onze steden ten goede komt.’

Subsidie voor transporteurs

Transporteurs die actief zijn in Zuid-Nederland en in de omgeving van Schiphol en Royal FloraHolland die willen profiteren van de voordelen van Linked Transport kunnen tot 14 december 2023 een gebruiksvergoeding aanvragen. Deze bedraagt zeventig euro per voertuig. Meer informatie over de voorwaarden is te vinden op www.connectedtransport.nl of www.amsterdamlogistics.nl.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven