Aanbod van zzp’ers voor ict-projecten stijgt
Voor ict-projecten zijn er weer meer zzp’ers beschikbaar, mede door onzekerheid bij inleners. Nieuwe regelgeving is in aantocht die de vervanging van medewerkers in vaste dienst door een zzp’er moeilijker maakt.

De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) signaleert dit in de ‘Marktmonitor Detacheringsbranche Q2-2023’. De branchevereniging spreekt van een verademing voor veel inleners zeker gezien de jarenlange schaarste aan ict-professionals. Een andere reden is gelegen in de hogere rentestand. Dit heeft tot gevolg dat startups en doorstarters met een snellere terugverdientijd worden geconfronteerd. Investeerders zoals non-public fairness kijken meer naar de kosten. Ze hebben reorganisaties doorgevoerd waarbij veel ict-professionals hun baan hebben verloren.

De detacheerders zien ondanks de lichte recessie nog steeds omzetgroei, maar de druk op de brutomarges houdt aan. Gecorrigeerd voor verschillen in het aantal werkdagen, groeide de detacheringsomzet in het tweede kwartaal ten opzichte van het vorige kwartaal met 1,8 procent. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder groeide de detacheringsomzet met een stevige 7,7 procent. 

De vakgebieden engineering, finance en ict vormen nog altijd de motor onder de detacheringswereld. Engineering is gestegen met negen, finance met bijna zes en ict met bijna acht procent ten opzichte van een jaar geleden. Bij ict is er duidelijk sprake van minder vraag naar erp-specialisten maar is er een stijging te zien in het aantal adviseurs met kennis van artificiële intelligentie (ai).

Aan het onderzoek deden dit kwartaal 41 VvDN-leden mee. De gezamenlijke detacheringsomzet in deze periode is uitgekomen op 451,9 miljoen euro (exclusief de zzp- en overige omzet).

Laat een reactie achter

Scroll naar boven