Adyen’s honger naar it-talent wordt duur betaald
De grootscheepse werving van nieuw it-talent, de forse salarisverhogingen en zeer royale bonussen bij Adyen zijn op de beurs erg slecht gevallen. De grote kostenstijgingen gedurende de eerste helft van dit jaar zijn ongekend onerous afgestraft met een koersval van liefst 39 procent. Vandaag leverde de voormalige lieveling van de Amsterdamse effectenbeurs 28 miljard euro aan beurswaarde in, toen de resultaten bekend werden. Sinds het hoogtepunt bedraagt het verlies 52 miljard euro.

Het fintech-bedrijf trok in de eerste helft van dit jaar 551 nieuwe medewerkers aan, van wie liefst 410 it-ers. Nu de schaarste aan it-ers wereldwijd terugloopt, wil Adyen zijn slag slaan. Tot start 2024 gaat het bedrijf een enorm ontwikkelteam opbouwen. Daarna neemt Adyen gasoline terug, zo schrijft topman Pieter van der Does in een transient aan de aandeelhouders.

Omdat het bedrijf als regel hanteert dat in de eindronde bij elk sollicitatiegesprek een lid van de raad van bestuur aanwezig moet zijn, verdubbelde Adyen dit jaar de directie-board van zes naar twaalf personen. Adyen zweert bij dit beleid om verzekerd te zijn van de beste koppen. Uitgangspunt is dat expertise weer expertise aantrekt. Als concessies worden gedaan aan de kwaliteit van it-talenten, wordt het lastiger briljante mensen binnen te halen, zei Van der Does tijdens het Join/Fintech evenement.

Ook doet Adyen er alles aan om het vertrek van ontwikkelaars te voorkomen. Uit de halfjaarcijfers blijkt dat de Amsterdammers buitengewoon kwistig zijn met bonussen en andere emolumenten (worker advantages). Het uitgekeerde bedrag steeg met 80 procent tot 388 miljoen euro vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat is uitgaande van 3.330 werknemers start dit jaar gemiddeld per medewerker 116.000 euro aan further’s boven het basissalaris in een half jaar tijd.

Tering naar de nering

“Adyen keek evenmin op een paar centen”

Bij de basissalarissen keek Adyen evenmin op een paar centen. Met forse verhogingen probeerde Nederlands grootste fintech-bedrijf mensen nog meer aan zich te binden. Adyen dacht slim te zijn door contra-cyclisch te werken. Andere fintech-bedrijven riepen 2023 uit tot het jaar van efficiëntie en kostenverlaging. Maar bij Adyen waren de totale operationele kosten in de eerste helft van dit jaar 66 procent hoger dan in de tweede helft van 2022.

Grote beleggers vinden dat Adyen zijn hand overspeelt en beter de tering naar de nering kan zetten. De fintech-wereld verkeert in mineur. De groei van het aantal transacties vertraagt. Met title in de Verenigde Staten is sprake van een vechtmarkt. Klanten letten meer op de tarieven die ze moeten betalen. De concurrentie met andere betaalbedrijven zoals Stripe, PayPal, SoFi en Clever neemt toe. De omzet steeg nog wel 21 procent tot 739 miljoen euro, maar dat groeicijfer was lager dan in de afgelopen jaren.

In de ogen van grote beleggers is Adyen met zijn diensten ook niet zo bijzonder als het bedrijf wil doen geloven. Om zich meer te onderscheiden zijn grote investeringen nodig. Maar Pieter van der Does kon tijdens een on-line treffen met beleggingsanalisten niet duidelijk maken hoe zijn strategie de ebitda-winst en -marge die in het eerste halfjaar respectievelijk 10 procent en 43 procent daalden, weer kan opkrikken. Grote beleggers waren niet tevreden over de uitleg die Van der Does gaf. Na de investor name zette de duikvlucht van het aandeel Adyen zich voort bij zeer hoge handelsvolumes.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven