Ai-assistent kost bij SAP straks wel 30 procent further
SAP denkt in de nabije toekomst wel 30 procent further te kunnen vragen voor premium versies van erp-software waaraan synthetic intelligence (ai) is toegevoegd. Vooral het nieuwe SaaS-product Develop en het eerder uitgebrachte Rise, dat is gebaseerd op het erp-systeem S/4Hana, bieden daartoe mogelijkheden.

Door gebruikers toegang te geven tot ai-gedreven assistenten ontstaat voor SAP een behoorlijk groot potentieel om meer aan klanten te verdienen. Mede hierdoor verdubbelt de totale markt die SAP adresseert, van de huidige vijfhonderd miljard naar duizend miljard greenback in 2028.

Dit bleek onlangs tijdens een toelichting op de cijfers over het tweede kwartaal. Dominik Asam, de nieuwe financieel directeur van SAP die onlangs van Airbus overkwam, ziet enorme verdienmogelijkheden door de opkomst van nieuwe technologie├źn.

Vooral generatieve ai waarop bijvoorbeeld ChatGPT is gebaseerd, biedt SAP kansen. Digitale assistenten zijn op komst die op commando bedrijfsgegevens uit omvangrijke documenten vissen of prognoses maken. Eenderde van het nieuwe inkomstenpotentieel komt uit de innovatieve technieken waar SAP commercieel nog niet actief mee is.

Afgelopen mei kondigde SAP de integratie aan van SAP SuccessFactors met Microsoft 365 Copilot. Ook de IBM Watson technologie krijgt een plaats in een brede reeks SAP-oplossingen, wat kan leiden tot ai-gedreven inzichten en verdere automatisering. Een week geleden werd ook bekend dat SAP strategische investeringen doet in drie leidende ai-bedrijven, te weten Aleph Alpha, Anthropic en Cohere. Ook Databricks zit in het SAP-ecosysteem.

Slecht vallen

De kwartaalcijfers die SAP presenteerde, vielen slecht op de beurs. De inkomsten uit de cloud stegen met 19 procent, maar analisten en beleggers hadden meer verwacht. Bij Microsoft gebeurde gisteren overigens hetzelfde. Azure pluste 26 procent in omzet, maar de beurs vond dat toch wat matig gelet op een eerder groeipercentage van 40 procent een jaar eerder. De koers van SAP daalde bijna 5 procent.

SAP-topman Christian Klein toonde zich echter tevreden over de bereikte resultaten. Hij wees erop dat een aantal klanten even op de rem heeft gedrukt nu de economische situatie minder rooskleurig is. Verder constateert hij dat om geopolitieke redenen vooral overheden hun gegevens liever on-premises blijven opslaan in plaats van naar de cloud te gaan. De totale omzet steeg met 5 procent tot 7,6 miljard euro; de operationele winst kwam uit op 1,4 miljard euro (+ 28 procent). 

De brutowinstmarge uit de cloud steeg 20 procent. Deze ligt nu op 71,1 procent (IFRS). Nederland behoort tot de landen waar de cloud-inkomsten van SAP zich bijzonder sterk ontwikkelen. Afgelopen kwartaal koos de gemeente Utrecht voor Rise with SAP. ABN Amro ging reside op SAP S/4HANA Cloud.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top