Alles wat je moet weten over de Formule 1Dit weekend is het weer tijd voor de Grand Prix van Zandvoort, een wedstrijd van de Formule 1. Tijdens het F1-seizoen reizen de coureurs de hele wereld over. Ongeveer om de twee weken hebben ze ergens anders een race.

Bij zo’n toernooi komt een heleboel kijken. Verslaggever Joanke vertelt het je in de video en hieronder hebben we het op een rijtje gezet:

1. De races

Het Formule 1-seizoen bestaat dit jaar uit 23 wedstrijden. Allemaal in verschillende landen. De eerste was in Bahrein. Daarna racen de coureurs bijvoorbeeld ook in Australië, Monaco, Oostenrijk, België en Abu Dhabi. Het seizoen loopt van maart tot november, met een korte cease in de zomer.

Ongeveer de helft van alle wedstrijden wordt in Europa gehouden. Hier komen ook de meeste coureurs vandaan.

2. Grand Prix

Eén wedstrijd wordt een ‘Grand Prix’ (Grote Prijs) genoemd. Een Grand Prix duurt een heel weekend: met twee vrije trainingen op vrijdag, een kwalificatie op zaterdag en de echte race op zondag. Er zitten honderdduizenden mensen op de tribunes om naar de Grand Prix te kijken.

3. De groups

Aan de Formule 1 doen tien groups mee, met elk twee auto’s. Er is dus plek voor maar twintig coureurs. Het is een teamsport; een coureur en het staff dat de auto’s bouwt. De bouwers zijn dus ook belangrijk. Achter elk staff zitten 300 tot 1200 mensen.

4. De puntentelling

Een coureur krijgt per race punten als hij in de high 10 finisht. Hoe hoger je eindigt, hoe meer punten je krijgt. Wie aan het eind van het seizoen de meeste punten heeft, is wereldkampioen. In theorie kan je dus kampioen worden zonder ooit eerste te zijn geworden, maar dat is wel lastig.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven