‘Als ik als enige verantwoordelijk was, zat ik hier nu niet’ – Voetbal Worldwide


Thomas Tuchel neemt de verantwoordelijkheid voor de malaise van Bayern München. Toch ziet hij zichzelf niet als hoofdverantwoordelijke voor de disaster. ‘Anders had ik hier niet gezeten.’

Tuchel: 'Als ik als enige verantwoordelijk was, zat ik hier nu niet'

Wegens slechte sportieve resultaten is het disaster in München en dat heeft al geleid tot het zomerse vertrek van Tuchel aan het einde van dit seizoen. ‘We hebben dinsdag gesproken en woensdag de ploeg op de hoogte gebracht van de beslissing. Waarom? We zijn ontevreden over de manier waarop we spelen, met het aantal punten dat we hebben behaald en de drie recente nederlagen. Er is niemand die in zijn eentje schuldig is. Als de coach als enige schuldig is, zou ik hier nu niet zitten, maar ik neem mijn verantwoordelijkheid. De ontwikkeling van ons spel en de resultaten zijn niet zoals ik het had verwacht’, zei Tuchel vrijdag op zijn perspraatje.

Inmiddels is dus al bekend dat Tuchel vertrekt bij Bayern. Hij denkt niet dat het van invloed zal zijn op de teamgeest. ‘Omdat we van voetbal houden en houden van wat we doen. Voor mij maakt het niet uit of ik ergens voor vijf jaar teken of voor vijf weken. Het enige dat telt is het hier en nu. Ik hou van het werk en zal het uiteraard met dezelfde energie doen als hiervoor. Er is duidelijkheid en duidelijkheid geeft vrijheid en vrijheid is altijd goed.’

Het ging op de persconferentie langer over het vertrek van Tuchel dan over de wedstrijd tegen RB Leipzig van dit weekend. ‘Ik ben teleurgesteld in mezelf en in de manier waarop we momenteel spelen. Maar ik ben niet teleurgesteld in de spelers. Wij hebben hoge verwachtingen van hen en proberen er het beste uit te halen. Het is nog niet gedaan. De beslissing is genomen voor het einde van het seizoen en niet voor nu. Dat zegt alles over het feit dat er geen verdeeldheid is in het crew.’

Spijt van zijn stap naar Bayern heeft Tuchel niet. ‘Terugkijken heeft geen zin. Er werd gebeld en we besloten binnen 48 uur om het te doen, omdat we er vertrouwen in hadden en dit graag wilden. We hebben veel punten behaald en een paar data gebroken, maar vergeten dat we ook enorm veel pech hebben gehad met blessures. We waren en zijn nog steeds zelfverzekerd genoeg om dit om te draaien, maar het lukte ons niet om het crew consequent naar een hoger niveau te tillen. Daarom gaan we in de zomer uit elkaar.’

‘De situatie bij de membership is aan het veranderen. Mijn beslissingen zullen nu gekenmerkt worden door meer vrijheid, omdat ik weet dat ik niet meer naar de lange termijn hoef te kijken. We kunnen nu alle wedstrijden zien als een bekerwedstrijd. Er zijn genoeg voorbeelden van golf equipment die baat hebben gehad bij zulke situaties. Ik verwacht altijd het maximale en dat hebben we niet vaak genoeg geleverd.’

Bekijk hier al onze video’s


Scroll naar boven