Als je cloudmix niet smaakt, pas recept dan aan
Om inzicht te hebben in de langetermijnkosten die samengaan met de cloud, geven cio’s hun multi-cloudstrategie beter vorm op foundation van ontwerp (design), dan op foundation van standaardinstellingen (default).

Wijdverspreide adoptie van cloudgebaseerde samenwerkingsplatforms leidt vaak tot een ‘standaardmulti-cloud’-aanpak zonder een duidelijke strategie om de workloadbehoeften te ondersteunen. Klinkt dat bekend?

Vandaag de dag herbekijken veel organisaties hun cloudgebruik en, belangrijker nog, de kosten die ermee gepaard gaan. Volgens schattingen van IDC geeft bijna twee derde van de bedrijven meer uit aan de cloud dan aanvankelijk ingepland. Organisaties bekijken of ze de juiste investeringen hebben gedaan en worstelen met de vraag hoe ze hun bestaande sources kunnen optimaliseren, meer inzicht in die sources kunnen krijgen en de uitgaven kunnen beheersen. 

Succesvolle multi-cloudstrategieën zijn vergelijkbaar met een maaltijd; het draait om de ingrediënten, voorbereiding en uitvoering. Web zoals een chef-kok zorgvuldig de ingrediënten voor een gerecht klaarlegt, zal een goed doordachte strategie helpen om bronnen te maximaliseren, activiteiten te optimaliseren en innovatie te stimuleren.

Dit betekent dat ze de huidige it-infrastructuur eerst evalueren, vervolgens bepalen welke applicaties en werklasten naar de cloud zijn te verplaatsen, om finaal de optimale migratiestrategie huge te leggen, met aandacht voor beveiligings- en compliance-eisen. Met andere woorden, stel de organisatie niet open voor het buffet van diensten zonder een uitgebreid plan, en dat is waar veel bedrijven zich vandaag de dag bevinden. Het is niet zo dat iemand ongelijk heeft, maar veel organisaties gaan organisch over op de cloud en leren al doende.

Uit gesprekken met klanten blijkt dat de grootste uitdagingen bij het implementeren van een multi-cloud-omgeving bestaan uit silo-ervaringen in de cloud en het beheren van verschillende leveranciers. Gegevens en werklasten op meerdere locaties vergroten het aantal benodigde processen, instruments en vaardigheden, en vergroten de problemen met zichtbaarheid en controle.

Het ontbreken van een duidelijk overzicht over knowledge en workloads leidt tot multi-cloud by default, niet by design. Dit leidt vaak tot verrassingsrekeningen voor verschillende cloudplatforms.

Opzettelijke strategie

“Met andere woorden, stel de organisatie niet open voor het buffet van diensten zonder een uitgebreid plan”

Een succesvolle cloudstrategie vereist de juiste ingrediënten, zorgvuldige voorbereiding en vaardige uitvoering. Voor veel organisaties levert een combine van meerdere clouds – openbaar, privé en hybride – de beste resultaten op. Maar het is essentieel om de langetermijnkosten te begrijpen en een strategie te bouwen rond de behoeften van toekomstige workloads en groei.

Als je die workloads nog niet kunt voorspellen, moet je kunnen op- of afschalen. Het is zaak om dat te communiceren naar belanghebbenden, inclusief budget- en roi-prognoses, maar ook potentiële risico’s en uitdagingen zoals cloudverspreiding en uitvoerkosten.

Deze aanpak is vergelijkbaar met afhaalmaaltijden, maar wel met de kosten voor koken en schoonmaken. Op een gegeven second moet je de economische aspecten opnieuw bekijken.

Veel organisaties zijn voor de publieke cloud gegaan vanwege de snelheid van implementatie, kostenbesparingen en schaalbaarheid. De uitbreiding van clouds en het gebrek aan voorspelbaarheid en inzicht in de cloudkosten hebben het een uitdaging gemaakt om deze efficiëntieverbeteringen huge te leggen. 

Het kiezen van de juiste infrastructuur om werklasten op te slaan en uit te voeren hangt af van beschikbaarheid, prestaties, beveiliging en kosten, die moeilijk te vergelijken kunnen zijn terwijl er ook strategisch moet worden omgegaan met ontwerp en implementatie.

Voor de duidelijkheid: dit is een gesprek over een publieke én non-public cloudmix – geen versus. Klanten hebben nood aan een strategie die een paar stappen vooruitdenkt in het multi-cloudrecept om tot de gewenste resultaten te komen. Op die manier optimaliseren ze altijd de juiste workloads voor de juiste locaties, waardoor de voordelen voor hun organisatie maximaal worden benut.

Het implementeren en beheren van een cloud-omgeving, het monitoren van prestaties en kosten en het continu optimaliseren van activiteiten zijn cruciaal voor een succesvolle uitvoering. Een succesvolle cloudstrategie helpt ook de complexiteit van gegevens te verminderen, wat leidt tot grotere besparingen en betere zakelijke beslissingen.

Potentieel

Het is essentieel voor cio’s om de langetermijnkosten van de cloud te begrijpen en een strategie op te stellen die gericht is op toekomstige workloads en groei – dit is multi-cloud by design. Ondanks de additional complexiteit van meerdere clouds, kan een bewuste en doelgerichte strategie het ware potentieel van een multi-cloud-ecosysteem voor de organisatie ontsluiten.

De meest bevredigende maaltijden – of ze nu thuis of in een vijfsterrenrestaurant worden bereid – beginnen met een geweldig recept. Web zoals honger ons drijft om op zoek te gaan naar heerlijke maaltijden, drijft de behoefte aan kostenefficiënte en betrouwbare cloud computing-oplossingen bedrijven om een recept te gebruiken voor multi-cloud by design.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven