Posted on Leave a comment

Astronomen zien voor het eerst hoe een kosmische jet aan een zwart gat ontsnapt | Tech & Wetenschap



Astronomen hebben in een reusachtig sterrenstelsel ver van de aarde een opvallend verschijnsel gezien. Voor het eerst is een zogeheten kosmische jet bij een zwart gat op beeld vastgelegd, meldt The Guardian.

Kosmische jets zijn gebundelde straalstromen van materie in de ruimte, zoals gasoline en heet plasma. Wetenschappers kunnen nog niet verklaren hoe ze ontstaan. Deskundigen weten alleen dat ze met ongeveer de snelheid van het licht door de ruimte schieten. Daar komt veel energie bij vrij.

De foto is gemaakt bij het zwarte gat in het sterrenstelsel Messier 87, dat zich op zo’n 55 miljoen lichtjaar van de aarde bevindt. Dat superzware zwarte gat is 6,5 miljard keer zo zwaar als onze zon. De diameter is zeker 100 miljard kilometer.

De zwaartekracht rondom een zwarte gat is zó sterk dat niets kan ontsnappen. Zelfs licht niet. Toch zien astronomen af en toe kosmische jets wegschieten uit de omgeving van zwarte gaten. Mogelijk ontstaan ze rondom de zogeheten waarnemingshorizon: de grens waarboven nog web wat licht kan ontsnappen.

Met de foto hopen astronomen verder te kunnen onderzoeken hoe kosmische jets ontstaan. Waar de jet vandaan is gekomen, is web niet te zien. “Maar we kunnen wel onderzoeken hoe onderdelen van de jet werden versneld en opgewarmd”, zegt een van de onderzoekers tegen de Britse krant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *