Atmosfeer Mars kan volgens NASA lucht leveren die mensen kunnen inademen | WetenschapUit de atmosfeer van Mars is lucht te halen die mensen kunnen inademen. Dat blijkt uit een experiment van NASA op de rode planeet. De dampkring bevat de noodzakelijke elementen om lucht te leveren die niet giftig is voor ons.

De lucht op Mars bevat voornamelijk koolstofdioxide, stikstof en argon. Met die samenstelling kan leven zoals wij dat kennen niet overleven. Maar er zijn ook andere gassen aanwezig, zoals zuurstof en waterstof. In voldoende hoeveelheden zouden die wel leven kunnen ondersteunen.

De rijdende Marsrobot Perseverance had een klein koffertje bij zich dat herhaaldelijk luchtmoleculen uit de atmosfeer haalde. Die samengevoegde moleculen vormden samen een kleine, maar stabiele zuurstofvoorraad.

Het vierkante koffertje, genaamd MOXIE, heeft volgens NASA-onderzoeker Pam Melroy geweldig werk gedaan. “De prestaties van MOXIE laten zien dat het mogelijk is om zuurstof te halen uit de atmosfeer van Mars. Die zuurstof kan worden gebruikt door toekomstige astronauten.”

Door het experiment met de zuurstofgenerator kunnen Marsmissies mogelijk worden uitgebreid en kan in de toekomst ook worden gedacht aan menselijke verkenningsmissies. Ook kan de ontwikkeling van deze technologie├źn bijdragen aan langdurige verkenningstochten op bijvoorbeeld de maan.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven