Australische biologen vinden reptielensoort die uitgestorven leek | BuitenlandWetenschappers in Zuid-Australië zijn op de Victoriaanse grondagame gestuit, terwijl werd gedacht dat die reptielensoort was uitgestorven. De vindplaats is niet bekendgemaakt om het dier te beschermen.

De laatste keer dat het 15 centimeter lange diertje werd gezien, was meer dan een halve eeuw geleden. Dat was in 1969, in de grasgebieden ten westen van de stad Melbourne.

Daarna is het dier nooit meer waargenomen. Maar na wat onofficiële meldingen over het dier wordt sinds 2017 officieel gezocht naar het diertje.

Nu de reptiel is teruggevonden maakt de overheid in Australie geld vrij voor een beschermingsprogramma. Er wordt onder meer een fokprogramma opgezet in de dierentuin van Melbourne. Daarmee moet voorkomen worden dat de diersoort alsnog uitsterft.

Ook wordt er 110.000 euro uitgetrokken voor een zoekprogramma met speciaal daarvoor getrainde honden. Daarmee wordt geprobeerd andere verloren gewaande populaties van deze “mysterieuze en ernstig bedreigde hagedis” terug te vinden, zegt de Australische milieuminister Tanya Plibersek.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven