AZ steekt hand in eigen boezem na mislukte aanval op plek drie – Voetbal Worldwide


AZ moet voorlopig lossen als het gaat om plek drie. De Alkmaarders begonnen 2024 met een pijnlijke nederlaag op het veld van directe concurrent FC Twente: 2-1. Na afloop waren de reacties vanuit het Noord-Hollandse kamp vooral zelfkritisch.

Coach Pascal Jansen was niet te spreken over wat zijn ploeg liet zien. ‘De nauwkeurigheid aan de bal was niet goed bij ons, dat zag je in de eerste helft. Dat vind ik frappant, omdat we een goede purpose maakten. Dan verwacht je dat we wat meer comfortabel zouden gaan spelen, need dat is wat we wilden. Maar het niveau aan de bal werd bij ons niet hoog’, aldus Jansen bij ESPN, nadat hij zijn waarneming ook in de statistieken bevestigd had gezien.

Heeft de coach een verklaring voor de ondermaatse vertoning in de Grolsch Veste? Jansen ziet een tweeledige oorzaak: ‘Deels zat hem dat in Twente, dat erg fanatiek was zonder bal, maar dat zou voor ons niet zo veel uit moeten maken. We leverden de bal ook zomaar in als er géén druk op stond’, sprak de oefenmeester.

‘Ik vond een aantal jongens heel onrustig spelen. Het zou spanning kunnen zijn, dan moet je bij die gasten in hun koppies kijken. In de afgelopen weken heb ik het consolation aan de bal gezien, vanavond niet. Dat had ik niet aan zien komen. Dit is een pas op de plaats, zeker, Twente heeft de overwinning afgedwongen. Aan de andere kant hebben we wel momenten gehad om gelijk te maken.’

Ook Dani de Wit zag de problemen ontstaan op de momenten dat AZ balbezit had. ‘Als we naar onszelf kijken: we waren niet comfortabel aan de bal, vonden de vrije man moeilijk. Dat was het grootste pijnpunt, elke keer waren we de bal snel kwijt. Zij vonden de vrije man wél makkelijker en kwamen zo veel op onze helft. We komen met een mooie purpose op 0-1. Dan hoop je rust te vinden, maar het omgekeerde gebeurde. Zij waren denk ik iets gevaarlijker.’

De middenvelder, in het bezit van een aflopend contract, verwierp de suggestie van een winterse switch. ‘Ik ben met AZ bezig, vooral met vandaag. Ik heb al vaker gezegd dat ik het seizoen hier wil afmaken en iets moois wil neerzetten. Een beker of een mooie eindklassering. Het gat met Twente is nog te overbruggen, maar het is pijnlijk. We hoopten eroverheen te gaan’, treurde de man uit Hoorn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top