‘Barcelona ontvouwt eerste grote plannen na vertrek Xavi’ – Voetbal Worldwide


Barcelona staat voor de grootste renovatie van de afgelopen jaren. De regerend landskampioen van Spanje moet op zoek naar een nieuwe coach na het aanstaande vertrek van Xavi, terwijl ook de selectie behoorlijk op de schop moet. Deco wordt naar voren geschoven om schoon schip te maken in Camp Nou en de eerste schetsen van zijn plannen zijn uitgelekt.

'Barcelona ontvouwt eerste grote plannen na vertrek Xavi'
© Professional Pictures

Xavi kondigde na de teleurstellende nederlaag tegen Villarreal (3-5) afgelopen weekend zijn afscheid aan als hoofdcoach van Barcelona aan het einde van dit seizoen. Maar dat is niet de enige grote verandering die aanstaande is bij de Catalaanse grootmacht, need ook op het gebied van spelers moet er ondanks de nog altijd nijpende financiële situatie veel veranderen, gezien de teleurstellende huidige vierde plaats in La Liga en de pijnlijke knock-out in de Spaanse Supercup.

Allereerst is de membership volgens het Spaanse medium SPORT voornemens om afscheid te nemen van routiniers Marcos Alonso (33) en aanvoerder Sergi Roberto (31), die beide een aflopend contract hebben. Hoewel het clubicoon de afgelopen jaren al behoorlijk wat loon inleverde en onder Xavi veel speeltijd krijgt, ziet sportief directeur Deco weinig toekomst in de beide voetballers.

De Portugees krijgt de touwtjes sportief volledig in handen bij Barcelona, na het gecommuniceerde vertrek van Xavi. Deco moet proberen om afscheid te nemen van enkele dure krachten en spelers die nog geld in het laatje brengen. In totaal is er zo’n tweehonderd miljoen euro nodig om de selectie te renoveren, waarbij de tegenvallende Raphinha in elk geval op de nominatie staat om te vertrekken. De Braziliaan kon de hoge verwachtingen vooralsnog niet waarmaken, maar ligt wel goed in de markt.

De selectie bevat voor het komende seizoen bovendien relatief veel centrale verdedigers, waardoor de verkoop van een basiskracht in die linie niet onbespreekbaar is, mits het genoeg oplevert. Vooral voor Ronald Araújo is veel belangstelling geweest de laatste transferwindows, al wilde de membership hem vooralsnog niet laten gaan. Frenkie de Jong werd eerder ook overwogen om te verkopen vooral vanuit financieel oogpunt, maar inmiddels is over zijn sportieve toekomst geen twijfel meer. Ferran Torres en Andreas Christensen zijn andere spelers voor wie belangstelling was en die nog een aardige marktwaarde vertegenwoordigen, zonder dat zij onmisbaar zijn in Camp Nou.

Met huurlingen Joao Félix en Joao Cancelo, beiden landgenoot van Deco, wil de sportief directeur van Barcelona wel graag verder, omdat ze als een absolute meerwaarde worden gezien voor de A-selectie. Het is echter wel de vraag of beide spelers financieel haalbaar zijn.

© Professional Pictures

Verjongen

Daarnaast zal Deco de selectie van Barcelona behoorlijk moeten doorlichten, need de membership haalde de laatste seizoenen met Robert Lewandowski (35), Ilkay Gündogan (33), Oriol Romeu (32) en Inigo Martínez (32) behoorlijk wat ervaring binnen. Het kwartet voetballers drukt echter behoorlijk op het salarishuis van Barcelona, dat financieel al jarenlang in de problemen zit en mogelijk genoodzaakt wordt om dure spelers, zonder restwaarde, te slijten.

De membership zal de komende jaren nog meer inzetten op eigen jeugdspelers, van wie Lamine Yamal, Fermín López, Alejandro Balde en Gavi de meest recente succesvolle voorbeelden zijn, ondanks de zware blessures van die laatste twee. Met de verhuurde Ansu Fati, Eric García, Chadi Riad en Pablo Torre – die allemaal een veelal meer dan goede indruk maken buiten Camp Nou – heeft de Catalaanse membership genoeg eigen jeugd voor de toekomst. Pedri is ondanks zijn blessuregevoeligheid al sinds het tijdperk Ronald Koeman een vaste kracht, terwijl Vitor Roque als groot expertise deze winter overkwam uit Brazilië.

Nieuwe coach

Een van de namen die sinds de boodschap van Xavi de revue passeerde om de nieuwe coach te worden in Camp Nou, is Mikel Arteta. De Spaanse coach ontkende de geruchten dat hij zijn huidige werkgever Arsenal zou willen inruilen voor Barcelona weliswaar met klem, maar is wel een coach die in het plaatje previous, gezien de manier waarop de renovatie van Arsenal heeft geleid. Veel andere serieuze kandidaten gaan nog niet rond, al kwam BILD met de naam van Hansi Flick op de proppen en werd in de Duitse media ook Jürgen Klopp genoemd, terwijl Rafa Márquez (coach Barça B) liet weten open te staan voor de job. Heel concreet zijn die geruchten echter nog niet.

‘Barcelona kan niet vernieuwen, ze zitten op de koopjesmarkt’

Bekijk hier al onze video’s


Scroll naar boven