Belgische youtuber onthult namen fatale ontgroening: ‘Eigen rechter spelen’


De video van Acid

NOS Nieuws

Janker. Zaadje. Strontvlieg. Lang kende België de hoofdpersonen uit het proces over de fatale ontgroening van Sanda Dia alleen onder hun bijnamen. De populaire Belgische youtuber Acid maakte daar deze week een eind aan door persoonlijke particulars te onthullen, met een fel debat en een heksenjacht tot gevolg.

“Vandaag een speciale video, man: we gaan exposen“, begon Acid het filmpje voor zijn half miljoen abonnees woensdag. “Ik ga vijf mensen uit Reuzegom kiezen en een beetje data over hen geven, verhaaltjes vertellen over hen, vertellen hoe darkish ze zijn, wat ze nu doen, waar ze nu zijn en hoe het gaat in hun leven.”

Acid vult aan dat hij deze methode kiest omdat hij de boete en werkstraf die de rechter oplegde te laag vindt. Acid: “400 euro en 300 uur werkstraf is niet genoeg. Dus we gaan hun cancellen”.

In een verklaring over zijn filmpje zegt Acid dat Belgen het recht hebben “te weten wie hun toekomstige politici, rechters of tandartsen zullen zijn”. Hij vindt dat de gevestigde media de Reuzegommers de hand boven het hoofd hebben gehouden.

In zijn ‘Prime-5’ deelt hij van vier Reuzegommers de namen, foto’s en particulars over bijvoorbeeld hun werk. Twee van de personen die hij bespreekt, waren niet direct betrokken bij de mishandeling van Dia.

YouTube verwijderde het filmpje na enkele uren en Acid kreeg een publicatieverbod van een week. “We hebben het kanaal een waarschuwing gegeven wegens de schending van ons beleid rond intimidatie”, verklaart een woordvoerder. “Dat beleid luidt dat inhoud die gericht is op een persoon met langdurige of kwaadwillige beledigingen op foundation van bepaalde kenmerken, ten strengste verboden is.”

Het filmpje was toen al tienduizenden keren bekeken. Bovendien circuleert het nog altijd op andere platforms, zoals TikTok en Twitter.

Spookreserveringen

De gevolgen ervan zijn daarom ook al merkbaar voor de betrokkenen. Onder de kop ‘moordenaars’ werden de namen van enkele veroordeelden op een gebouw in Gent geklad. Ook kampt het Antwerpse toprestaurant van de ouders van een Reuzegommer met spookreserveringen en slechte recensies. Hun advocaat kijkt of er stappen tegen de youtuber kunnen worden ondernomen.

“De centrale vraag is: in welke maatschappij willen we terechtkomen?”, zegt Walter Damen, advocaat van een andere Reuzegommer. Hij spreekt van een heksenjacht. “Gaan we dan zelf voor rechter spelen en mensen hun namen bekendmaken zodat ze heel hun leven achtervolgd worden? Komaan hé.”

Zelfs de advocaat van een andere ‘schacht’ die de fatale avond werd ontgroend is kritisch.” Dit is gewoon aandacht zoeken op de kap van anderen”, meent Kris Luycks.

Over 6 dagen los

Toch is er ook bijval voor Acid. Voorzitter Sammy Mahdi van de christendemocratische CD&V meent juist dat Acid slachtoffer is van een haatcampagne. “Je moet mij eens uitleggen hoe het komt dat er een heksenjacht wordt georganiseerd op Acid terwijl die eigenlijk niks anders doet dan wat de journalistiek elke dag doet”, zo begint hij een filmpje op TikTok.

Acid zelf lijkt klaar om fel van zich af te bijten. “Nog 6 dagen gebanned op YouTube, dan gaan we los”, schrijft hij in een Instagram-story.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven