Bergkamp vraagt Twitter op te treden tegen bedreigingen van Kamerleden


Kamervoorzitter Bergkamp

NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp maakt zich zorgen over bedreigende en gewelddadige tweets die naar Kamerleden worden gestuurd. In een temporary aan het hoofd International Authorities Affairs van Twitter wijst ze op tweets met video’s en afbeeldingen waarin wordt opgeroepen tot geweld of zelfs moord. “Die berichten zijn in het Nederlandse recht waarschijnlijk strafbaar”, schrijft ze.

Ze roept Twitter op hier iets aan te doen en serieuze stappen te nemen. Ze voegt eraan toe dat “om onze vrijheid van meningsuiting te beschermen Twitter voor een veiliger on-line omgeving moet zorgen”.

Bergkamp benadrukt dat Kamerleden zich moeten kunnen uiten zonder te worden geconfronteerd met “huiveringwekkende bedreigingen”. Volgens haar is het de verantwoordelijkheid van Twitter om te zorgen voor “veilige, inclusieve en authentieke gesprekken”.

Dat politici worden bedreigd, speelt al jaren. Het Openbaar Ministerie maakte vorige week bekend dat het nog nooit zoveel meldingen over het bedreigen van landelijke politici heeft gekregen als vorig jaar. Die dreigementen worden vooral geuit by way of Twitter en Instagram.

Ook uit een onderzoek van de NOS vorig jaar bleek dat Tweede Kamerleden geregeld te maken hebben met scheldpartijen, intimidaties, bedreigingen en zelfs fysieke confrontaties. Van de 51 Kamerleden die een vragenlijst invulden, liet 61 procent weten bedreigd of geïntimideerd te worden of op andere manieren lastiggevallen te worden.

Bijna een kwart van de respondenten (12 van de 51) zei dat ze hun standpunt wel eens voor zich hebben gehouden vanwege mogelijke bedreigingen of intimidaties. Vrouwelijke parlementariërs lieten weten vooral seksistische taal over zich heen te krijgen.

Emoji van een drol

De NOS heeft Twitter per mail om een reactie gevraagd op de temporary van Bergkamp. Daar kwam een automatisch antwoord op: een mail met alleen een emoji van een drol. Een standaard antwoord waar eigenaar Musk trots op is, zo liet hij in maart weten.

De automatische reactie van TwitterLaat een reactie achter

Scroll naar boven