Bert Hubert geëerd door opensource-gemeenschap
Bert Hubert is door NLUUG onderscheiden met een award. De gebruikersvereniging voor open supply en open systemen eert hem voor zijn bijdragen aan open systemen. Hubert is onder andere mede-auteur van PowerDNS, een veelgebruikt systeem voor het vertalen van internetnamen naar ip-adressen.

De ‘geeky entrepreneur’, zoals Hubert zichzelf op LinkedIn omschrijft, is al jaren actief binnen de opensource- en opensystemen-gemeenschap. De entrepreneur, softwareontwikkelaar en wetenschapper heeft binnen die group veel werk verricht op het gebied van privateness en safety.

Latest publiceerde hij een aantal artikelen waarin hij met open software program en open knowledge de biochemische werkingsprincipes van de mrna Covid19-vaccins inzichtelijk maakt. Ook deelde hij latest een softwarematige verklikker die met een geluidssignaal waarschuwt wanneer een pc stiekem persoonlijke data naar Google zendt. Eind 2022 stapte hij per direct uit de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden inlichtingen- en veiligheidsdiensten (TIB), omdat hij vond dat de geheime diensten na invoering van de nieuwe ‘inlichtingenwet’ te veel vrij spel krijgen.

Hubert heeft naast verschillende functies in het bedrijfsleven een aantal overheidsfuncties bekleed, waarin hij zijn kennis en kunde in dienst stelde van de veiligheid en openheid van informatie en de vertrouwelijkheid (privateness) van processen. ‘Ook in zijn huidige functie als technisch adviseur van de Nederlandse kiesraad is dit van groot belang voor ons allen’, stelt NLUUG.

Python

De uitreiking van de erkenning en waardering voor zijn bijzondere verdiensten voor de gemeenschap van open systemen en open standaarden in de informatietechnologie vond plaats tijdens de halfjaarlijkse NLUUG-conferentie. Die werd op 11 mei 2023 georganiseerd in het Van der Valk-hotel in Utrecht.

Eerdere NLUUG-award-ontvangers zijn Bram Molenaar, ontwikkelaar van de populaire editor VIM, en Guido van Rossum, softwareontwikkelaar, bedenker en ontwikkelaar van de programmeertaal Python.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top