Biden wil publieke consultatie over ChatGPT
Joe Biden wil een brede maatschappelijke discussie over ai-systemen zoals ChatGPT opstarten. De Amerikaanse president gelooft niet op voorhand dat deze instruments gevaarlijk zijn, maar constateert dat vragen opdoemen over de affect ervan op de nationale veiligheid en het onderwijs. Zo’n publieke consultatie moet zich richten op vragen als ethiek en verantwoord ontwerp van ai-tools.

Biden realiseert zich dat aandacht nodig is voor ChatGPT als de snelst groeiende consumententoepassing in de geschiedenis met maandelijks meer dan honderd miljoen gebruikers. Ook Amerikaanse wetgevers willen discussie en studie over de maatschappelijke gevolgen hiervan.

De Nationwide Telecommunications and Data Administration vraagt om enter omdat de tijd lijkt aangebroken voor regelgeving die leidt tot ‘verantwoordelijke ai’. Het bureau wil weten of er maatregelen zijn te nemen om zekerheid te bieden dat ai-systemen legaal, effectief, ethisch, veilig en anderszins betrouwbaar zijn.

Het Heart for Synthetic Intelligence and Digital Coverage heeft de Amerikaanse consumentenorganisatie Federal Commerce Fee gevraagd te voorkomen dat het bedrijf achter ChatGPT, OpenAI, nieuwe commerciële releases van GPT-4 uitgeeft, omdat het ‘bevooroordeeld, bedrieglijk en een risico voor de privacy en de openbare veiligheid’ is.

Overigens belooft OpenAI maatregelen te nemen die zorgen over de chatbot wegnemen. Ceo Sam Altman zei dat nadat de Italiaanse privacywaakhond Garante onlangs een verbod instelde op ChatGPT. OpenAI moet tijdelijk stoppen met het verwerken van persoonlijke informatie van Italiaanse gebruikers. Garante wil eerst onderzoeken of dit bedrijf de privacuregels van de Europese Unie schendt. Ook over de safety van ChatGPT is veel te doen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven