Bijna twintig techplatforms vallen onder strengere regels Europese Unie


Een filmpje op TikTok

NOS Nieuws

Negentien platforms, waaronder Wikipedia, Reserving en TikTok, gaan onder additional strenge regels van de nieuwe Digitale Dienstenwet vallen, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Zij worden gezien als ‘zeer grote on-line platforms’.

Daardoor moeten zij bijvoorbeeld maatregelen nemen om minderjarigen te beschermen tegen inhoud “die hun lichamelijke, geestelijke of morele ontwikkeling kan aantasten”. Bij een disaster of een natuurramp moeten ze daarnaast snel op verzoek hun algoritmes kunnen aanpassen.

Het betekent verder dat deze platforms additional risicobeheer moeten doen en onafhankelijke onderzoeken moeten laten uitvoeren. Daarnaast moeten ze hun information delen met overheden en onderzoekers, en een gedragscode opstellen.

Ook AliExpress, Amazon, Apples App Retailer, Bing, Fb, meerdere Google-platforms, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Twitter, Wikipedia, YouTube en Zalando komen onder deze nieuwe regels te vallen.

Further verantwoordelijkheid

“Grote bedrijven, hebben een grote verantwoordelijkheid”, zegt Eurocommissaris Thierry Breton. Volgens de Digitale Dienstenwet hebben deze on-line platforms zoveel invloed op het systeem, dat ze een additional verantwoordelijkheid hebben om het web veiliger te maken.

Bedrijven die meer dan 45 miljoen maandelijkse gebruikers in de Europese Unie hebben, dat is zo’n 10 procent van de bevolking, kunnen onder de strengere regels komen te vallen. De Commissie maakt mogelijk komende weken nog enkele namen bekend.

Als de bedrijven de regels niet opvolgen, kunnen ze een boete krijgen tot 6 procent van de jaaromzet. Afhankelijk van het bedrijf kan het dus gaan om honderden miljoenen of zelfs miljarden euro’s. Als ze de regels vaker overtreden, kan er uiteindelijk besloten worden dat ze geen zaken meer mogen doen in de Europese Unie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top