British Library al weken ontregeld door cyberaanval
Sinds oktober kampt de British Library met een grote it-storing, veroorzaakt door een cyberaanval. Daardoor draait de wereldberoemde bibliotheek op halve kracht. Zo is de web site nog steeds uit de lucht en is de collectie beperkt raadpleegbaar. Het kan nog weken duren eer de (on-line)-dienstverlening op orde is.

Wie er precies achter de cyberaanval zit is niet bekend gemaakt. Wel laat de British Library weten dat ‘dit een ransomware-aanval was, door een groep die bekend staat om dergelijke criminele activiteiten.’ De bibliotheek zegt gerichte, beschermende maatregelen te hebben genomen om zijn systemen te beschermen. Ook voert de instantie een forensisch onderzoek uit met de steun van het Britse Nationwide Cyber Safety Centre, de Metropolitan Police en specialisten op het gebied van cyberbeveiliging.

VMware ESXi

Volgens de Britse ict-nieuwsdienst The Register is het incident mogelijk te wijten aan problemen met de VMware ESXi virtuele machine (vm)-infrastructuur van de bibliotheek. Gezien het wijdverspreide gebruik in zakelijke cloudomgevingen richten gijzelsoftware-bendes hun encryptors vaak op deze vm-omgevingen.

De faciliteiten van de bibliotheek in Londen en het filiaal in Yorkshire blijven overigens wel open, zoals de leeszalen voor persoonlijke studie en de expositieruimtes. Het lenen van collectie-items is beperkt mogelijk.

150 miljoen objects

Als de nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk – een van de grootste bibliotheken ter wereld – bevat de collectie van de British Library meer dan 150 miljoen objects in meer dan vierhonderd talen; van strips, boeken, tijdschriften, manuscripten en kranten tot kaarten en muziekpartituren, patenten en postzegels, prenten en tekeningen, en zelfs geluidsopnames.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven