Brussel soepeler met Europese telecomfusies


De Europese Commissie wil minder streng worden richting telecomaanbieders wat fusies en overnames betreft.

Zo’n soepeler houding in mededinging moet leiden tot een wat minder gefragmenteerde markt. Dat moet er op zijn beurt voor zorgen dat telecomaanbieders voldoende schaal krijgen om diepe investeringen te doen.

Het is voor kleinere aanbieders moeilijk om steeds de grote zakken geld op te brengen voor nieuwe licenties en {hardware} en ook nog een gezond bedrijf te runnen. Helemaal wanneer de operators in meerdere landen actief zijn. Dat is de onderliggende gedachte.

De Monetary Occasions kreeg interne documenten van de Commissie onder ogen die wijzen op deze ontwikkeling.

Brussel publiceert naar verwachting volgende week zijn visiedocument over het bouwen van ‘weerbare’ of ‘veerkrachtige’ digitale netwerken.

De timing van de discussie over deze onderwerpen is niet toevallig. Over anderhalve week vindt in Barcelona het jaarlijkse Mobile World Congress plaats. Behalve telefoonspotters lopen daar ook duizenden beleidsmakers uit Brussel en praktisch alle CEO’s van de mobiele operators, investeerders en hardwareleveranciers rond. De inhoud van de Brusselse documenten geven richting aan de strategische gesprekken die deze groepen in Spanje met elkaar voeren.

Foto: jenny downing (cc)

Scroll naar boven