BT Group benoemt Allison Kirkby als topvrouw
De BT Group heeft de telecomveteraan Allison Kirkby tot chief govt officer (ceo) benoemd. De Schotse vrouw volgt voor eind januari 2024 Philip Jansen op. Haar hoofdtaak wordt het rendement te verbeteren op de omvangrijke investeringen die BT heeft gedaan in glasvezel-infrastructuur.

Allison Kirkby is sinds start 2020 president en topvrouw van de Zweedse telecom supplier Telia die actief is in Noord-Europa en de Baltische staten. Daarvoor bekleedde ze dezelfde functie bij het Deense telecombedrijf TDC (2018-2020) en Tele2 (2018-2020). Sinds 2010 zit ze in de telecomsector, waar z begon bij bij Virgin Cell.

Daarvoor werkte ze twintig jaar in financiƫle en operationele functies bij de levensmiddelenindustrie Procter & Gamble. Ze begon bij de bierfabrikant Guinness. Volgens Adam Crozier, voorzitter BT Group chairmen, is met Kirkby een sterke leider aangetrokken die haar sporen heeft verdiend. Ze heeft diepe kennis van de telecomsector. In het verleden heeft ze meermalen bedrijven weten te transformeren.

Basissalaris

Het voormalige British Telecom kampt met het probleem dat enorme kapitaaluitgaven worden gedaan om het breedband-netwerk uit te breiden. Maar het rendement op die investeringen in glasvezel is laag. De Britse regelgeving maakt het moeilijk de prijzen te verhogen. Bovendien is de concurrentie zwaar. Ook EE (Orange), Virgin Media O2, Sky, TalkTalk, Vodafone en Altice zitten op deze markt. De laatste onderneming heeft een belang van 12,1 procent in BT waarmee ze de grootste aandeelhouder is. BT is sinds 1990 in Nederland actief met diensten voor de zakelijke markt.

Kirkby krijgt een basissalaris van 1,28 miljoen euro per jaar plus een bonus van 120 procent als ze goed presteert. De helft hiervan wordt in aandelen uitbetaald. Over meerdere jaren verspreid kan ze ook een premie in de vorm van aandelen krijgen die 200 procent van het salaris bedraagt. Al met al is ze – als het een beetje mee zit – na vijf jaar 500 procent van haar salaris in aandelen rijker.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top