Centric boekt verlies over ‘zeer bewogen’ 2022
Ict-dienstverlener Centric zag zijn bedrijfsresultaat omslaan van zeventien miljoen euro winst in 2021 naar 4,6 miljoen euro verlies in 2022. De omzet bleef vrijwel gelijk: ongeveer 425 miljoen euro. Het verlies zou numerous oorzaken hebben. Er was meer werk met weinig winstmarge, meer dure personeelsinhuur door de arbeidsmarktkrapte, hogere energieprijzen, additional juridische kosten en een dure verhuizing van twee datacenters.

Centric noemt 2022 in zijn jaarverslag 2022 een zeer bewogen jaar met daarin ‘bestuurlijke uitdagingen’ en veel media-aandacht. Er waren wisselingen binnen het bestuur en enig aandeelhouder Gerard Sanderink wilde terugkeren als bestuurder, waar de Ondernemerskamer een stokje voor stak. De kamer stelde functionarissen aan om weer rust in de tent te krijgen en ontnam Sanderink het zeggenschap over zijn aandelen.

Het verlies van 4,6 miljoen euro schijft het bedrijf onder meer toe aan de consolidatie van zijn Eindhovense en Goudse datacenters naar een colocatie van Equinix in Amsterdam, afgerond in september 2023. De kosten hiervoor bedroegen in 2022 3,6 miljoen euro, en nog eens 5,5 miljoen euro in 2023.

Uitbesteed werk

Het bedrijf betaalde bovendien twaalf miljoen euro meer aan uitbesteed werk en vier miljoen euro meer aan de inkoop van duurdere handelsgoederen. Terwijl in 2021 enkele vestigingen sloten, stegen de huisvestingskosten een miljoen euro door hogere energieprijzen. Ook moet het bedrijf de omzet uit verkochte softwarelicenties uitsmeren over de looptijd van de licenties, in plaats van deze volledig te boeken in het jaar van verkoop.

Centric geeft in zijn jaarverslag geen uitsplitsing van de omzetcijfers naar branche of sector. Het is bekend dat de onderneming vooral actief is in de publieke sector, retail, logistiek en financiƫle dienstverlening.

Opwaartse lijn

Ondanks het slechte bedrijfsresultaat ziet de onderneming het perspectief van een opwaartse lijn in 2023. De solvabiliteit blijft hoog en de lichte omzetstijging over 2022 zet zich voort, staat in het verslag. Peter Wakkie, ceo van Centric, meldt dat medewerkers en het administration er samen voor hebben gezorgd dat Centric zich na een turbulente overgangsfase nu weer volledig kan richten op waar het om gaat: de dienstverlening aan klanten. ‘Klanten waarderen het dat we er collectief de schouders onder zetten, zodat zij kunnen blijven rekenen op de goede ondersteuning die zij gewend zijn.’

Vergeleken bij 2021 heeft Centric in 2022 flink meer vorderingen op gelieerde vennootschappen van de onderneming. Het gaat om 120 miljoen euro ten opzichte van vier miljoen euro een jaar eerder. De vorderingen hebben betrekking op nog niet terugbetaalde leningen aan Sanderink Funding BV, eigenaar van alle aandelen in Centric Holding, het moederbedrijf van de numerous Centric-bedrijven. Sanderink Funding BV is het investeringsvehikel van Sanderink, die er geen rechten over heeft sinds de Ondernemerskamer een externe beheerder aanstelde.

Het bedrijf verwacht in 2024 een nieuwe strategie te presenteren.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven