China hamstert massaal ASML-machines | Computable.nl
Chinese language klanten van ASML nemen momenteel graag de chipmachines die anderen niet willen. Ze schaffen further apparatuur aan nadat de chipmachinefabrikant de laatste tijd, toen de vraag overweldigend groot was, een aantal malen nee moest verkopen. Dit zei ASML-topman Peter Wennink vanmorgen tijdens een toelichting op de (goede) tweede kwartaalcijfers.

De afgelopen twee jaar kon ASML aan Chinese language afnemers aanzienlijk minder chipmachines verzenden dan waar om werd gevraagd. De zogenoemde ‘demand fill-rate’, namelijk hoeveel van de vraag kan worden verzonden, bedroeg in die periode beduidend minder dan 50 procent.

Nu chipfabrikanten elders op de wereld terughoudender zijn, kan ASML de Chinezen beter bedienen. Daardoor is het aandeel van China in de totale omzet in een jaar tijd omhoog gesprongen van 10 procent naar 24 procent.

Daar komt nog bij dat in China latest veel moderne chipfabrieken klaar zijn gekomen. Om die nieuwe productiecapaciteit optimaal te kunnen benutten heeft China softwaretools nodig. Ook die instruments die nog meer chips uit machines kunnen ‘persen’, levert ASML momenteel volop. Op deze software program zit een fraaie marge. Mede door het Chinese language hamstergedrag groeit de vraag naar duv (deep ultraviolet)-machines dit jaar met 50 procent in plaats van de eerder verwachte 30 procent.

Dip in vraag naar EUV-machines

“Ook onzekerheid over de lengte van de huidige dip drukt de vraag naar de EUV-apparaten enigszins”

Verder signaleert ASML dat de timing van de vraag naar de ultramoderne EUV (excessive ultraviolet)-machines waarvoor al enige tijd exportrestricties gelden, aan verandering onderhevig is. Dat komt vooral omdat een aantal grote chipfabrieken die momenteel in aanbouw zijn, niet klaar is. Zowel in Taiwan als de Verenigde Staten ontbreekt het aan voldoende personeel om deze zeer geavanceerde fabs te bouwen. Ook onzekerheid over de lengte van de huidige dip drukt de vraag naar de EUV-apparaten enigszins.

Maar het succes van duv-machines, met title in China, maakt alles goed. ASML verwacht dit jaar een omzetgroei ‘richting 30 procent’ en een lichte verbetering van de brutomarge, ondanks een grotere terughoudendheid van zijn klanten in verschillende markten.

Vanwege de voortdurende macro-economische onzekerheden zijn de afnemers momenteel voorzichtiger, aldus topman Peter Wennink. ‘Daarom verwachten zij een later herstel van hun markten’, voegde hij eraan toe. Ook de omvang van het herstel is nog steeds onzeker.

Oppepper

Maar tegelijk is Wennink iets positiever over de omzetontwikkeling van zijn onderneming over heel 2023. In plaats van een plus van 25 procent acht Wennink thans een stijging mogelijk die in de buurt van de 30 procent komt.

De cijfers krijgen een further oppepper omdat ASML met haar afnemers overeen is gekomen dat betaald wordt wanneer een DUV-machine naar de klant wordt verzonden. Voorheen gebeurde dit als het systeem bij de afnemer werd geïnstalleerd.

Vooral de inkomsten uit DUV-lithografiesystemen ontwikkelen zich hierdoor sterk. De nieuwe exportbeperkingen die gelden voor de topmodellen van deze op een na meest geavanceerde generatie machines, doen daar vooralsnog weinig aan af.

Cijfers

In het tweede kwartaal kwam de netto-omzet uit op 6,9 miljard euro. Dat is aan de bovenkant van de verwachtingen die ASML voor deze periode had gemaakt. De brutomarge van 51,3 procent was zelfs hoger dan voorzien. Voor het derde kwartaal verwacht Wennink een netto-omzet van tussen de 6,5 miljard en 7 miljard euro met een bruto marge van rond de 50 procent.

De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling komen in die periode op rond de 1 miljard euro. Onlangs nam ASML in een klap honderd research-medewerkers over van het kwakkelende Philips. Een compleet group specialisten op gebied van mechatronica maakt de overstap.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven