China ontkent cyberspionage in Nederland, ‘ongegronde beschuldigingen’


De Chinese language ambassade in Den Haag

NOS Nieuws

China ontkent met klem cyberaanvallen te hebben uitgevoerd op computernetwerken van het ministerie van Defensie. In een persverklaring op de web site van de Chinese language ambassade in Nederland spreekt een woordvoerder van “kwaadaardige speculaties en ongegronde beschuldigingen”.

China verzet zich altijd “krachtig” tegen cyberaanvallen, schrijft de ambassade, “in welke vorm dan ook”. “We zullen niet toestaan dat welk land dan ook, of een individu, by way of Chinese language infrastructuur dergelijke illegale activiteiten uitvoert”, aldus de ambassade.

Het land benadrukt by way of dialoog en samenwerking “gezamenlijk de cyberveiligheid te waarborgen”.

Spionage by way of malware

De persverklaring van de ambassade volgt op het bericht van gisteren van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), waarin de geheime dienst stelde dat de Chinese language overheid in Nederland aan cyberspionage doet op computernetwerken, onder meer op netwerken van Defensie.

“We brengen het naar buiten om anderen te waarschuwen”, zei demissionair minister van Defensie Ollongren gisteren. Volgens de MIVD voerde China de spionageactiviteiten uit by way of zogenoemde ‘malware’, die ‘verpakt’ zit in de cyberbeveiliging die wordt geleverd door het bedrijf Fortinet.

‘Belangrijk om grenzen aan te geven’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt voor de publicatie van de MIVD al “onze verontwaardiging” te hebben overgebracht aan de Chinese language ambassadeur.

“Het is van belang om met elkaar in gesprek te blijven, maar ook om duidelijke grenzen aan te geven”, aldus het ministerie in een reactie. “Ook hebben we onze EU- en NAVO-partners geïnformeerd en onze technische analyse gedeeld, ten behoeve van onze collectieve weerbaarheid.”

Scroll to Top