Coalitie: verbeter fietsveiligheid met sensoren
De pas opgerichte Coalition for Bicycle owner Security, met fietsfabrikant Koninklijke Gazelle aan boord, spant zich in om de fietsveiligheid te verbeteren met behulp van sensortechnologie, ook wel vehicle-to-everything-technologie (v2x) genoemd. De auto-industrie geldt als lichtend voorbeeld; daar worden gemotoriseerde voertuigen door de inzet van tech steeds intelligenter en relatief veiliger.

De Coalition for Bicycle owner Security is een krachtenbundeling van negentien innovators uit de auto-, fiets- en technologiesector. Aanleiding voor de oprichting zijn verontrustende statistieken. Zo wordt volgens het U.S. Facilities for Illness Management een procent van alle verplaatsingen in de VS per fiets gedaan, maar maken fietsers twee procent van alle verkeersdoden uit.

Volgens onderzoek van VeiligheidNL (2021) zijn er in Nederland jaarlijks zeventigduizend fietsslachtoffers met letsel. Uit onderzoek van de Europese Unie (ETSC 2020) blijkt bovendien dat zeventig procent van de fietsongevallen met dodelijke afloop het gevolg is van een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig.

Intelligente voertuigen

Diezelfde gemotoriseerde voertuigen worden steeds intelligenter. In veel nieuwe auto’s zit standaard een Superior Driver Help System (Adas) ingebouwd. Met dit slimme rijhulpsysteem rijdt de bestuurder veiliger en meer ontspannen. Een bekend voorbeeld ervan is Lane Departure Warning (LDW). LDW waarschuwt je als je de rijbaan per ongeluk dreigt te verlaten. Ook remmen sommige auto’s vanzelf af zodra je een voorligger te snel nadert.

Op en aan fietsen, met identify e-bikes, is eveneens meer technologie terug te vinden. Related e-bikes met sensoren die de locatie delen – als zoekhulpmiddel bij diefstal – raken al ingeburgerd. Of fietsen met een niet-verwijderbaar scan-and-trace-systeem in de zadelstangbuis. Dergelijke options zijn slechts het start, aldus de fietscoalitie. Zij wil ‘een digitale brug slaan tussen elkaar passerende voertuigen’.

Het streven is een compleet v2x-ecosysteem op te tuigen waarbij voertuigen dankzij ingebouwde sensoren elkaar opmerken en zien en bovendien met elkaar kunnen communiceren. Een voorbeeld: ziet een automobilist bij het afslaan op een kruising een fietser over het hoofd, dan informeert en waarschuwt de v2x-technologie de bestuurder. En grijpt in de toekomst wellicht zelfs in.

Om toepassingen van sensortechnologie voor de fietsindustrie op een hoger plan te tillen, noemt de coalitie medewerking vanuit allerlei geledingen in de industrie noodzakelijk, van fietsfabrikanten en componentenleveranciers tot aan automotive-partijen en it-bedrijven.   


De coalitieleden

De oprichters van de Coalition for Bicycle owner Security zijn: Audi, Cariad (automotive), Accell, AT-Zweirad, BMC, Bosch eBike Programs, Koninklijke Gazelle, Shimano, Trek Bicycle Corp (fietsen), Autotalks, Commsignia, Qualcomm Applied sciences, Spoke Security (it-tech), Deutsche Telekom en Telus (telecom).

De adviesraad bestaat uit: ITS America, League of American Bicyclists, Folks for Bikes en The Governors Freeway Security Affiliation.  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top