Common Music dreigt in open transient muziek van TikTok te halen


Ariana Grande tijdens een optreden in 2020

NOS Nieuws

Platenmaatschappij Common Music Group (UMG) dreigt zijn muziek van video-app TikTok te halen. Het muziekconcern heeft nog geen overeenstemming bereikt over een vergoeding voor het gebruik van muziek onder filmpjes op de app.

Het contract tussen de twee bedrijven loopt vandaag af en als dat niet wordt verlengd, kunnen TikTokkers voortaan geen muziek van Common-artiesten onder hun filmpjes plaatsen.

In een open brief aan TikTok schrijft UMG dat het Chinese language bedrijf niet bereid is een redelijke vergoeding te betalen voor de muziekrechten. “Uiteindelijk probeert TikTok een bedrijf op te bouwen, zonder een eerlijke prijs voor de muziek te betalen”, is in de transient te lezen.

Kunstmatige intelligentie

Nu betaalt TikTok een zogenoemde royalty-fee voor elk nummer dat wordt gebruikt in een filmpje. Maar Common vindt die vergoeding te laag vergeleken met wat andere socialemediaplatformen betalen.

Het stuit Common ook tegen de borst dat TikTok toelaat dat muziek op het platform wordt gecreëerd door middel van kunstmatige intelligentie. Daarbij wordt de stem van echte artiesten vervangen door AI. Common vreest daardoor royaltyinkomsten mis te lopen en zegt dat TikTok over hun rug probeert te groeien.

‘Pesten’

“Terwijl onze onderhandelingen voortduurden, probeerde TikTok ons te dwarsbomen door een deal te accepteren die minder opleverde dan de vorige”, staat in de open transient. “Veel minder dan de echte marktwaarde en bovendien is hun exponentiële groei er niet in terug te zien.”

Als Common TikTok inderdaad verbiedt om hun muziekcatalogus in de app te gebruiken, zal dat gevolgen hebben voor makers op de app. Zo is het dan niet meer mogelijk om nummers van grote artiesten als Taylor Swift, Billie Eilish, The Weeknd, Ariana Grande en Girl Gaga onder filmpjes te gebruiken.

Reactie TikTok

TikTok zegt teleurgesteld te zijn in Common. “Het is triest en teleurstellend dat Common Music Group hun eigen hebzucht boven de belangen van hun artiesten en songwriters heeft gesteld”, schrijft TikTok in een reactie.

Volgens het platform profiteert Common van het gebruik van hun muziek. “Common kiest ervoor om weg te lopen van een platform met ruim een miljard gebruikers, dat dient als free of charge promotie- en ontdekkingskanaal voor hun expertise.”

Dat laatste is iets wat andere platenmaatschappijen beamen. Voor sommige labels is TikTok zelfs de belangrijkste weg geworden om ervoor te zorgen dat nummers het grote publiek bereiken.

In deze explainer van NOS op 3 zie je voorbeelden van hoe TikTok de muziekindustrie beïnvloedt.

De muzikale macht van TikTok

Scroll to Top