Complexiteit cloud stuwt vraag naar finops-experts
Bedrijven in heel Europa staan onder druk om meer rendement uit hun cloud-investeringen te halen. Dat wil dat ze op zoek zijn naar werknemers met zowel financiële als technische experience. Deze finops-specialisten leggen zich toe op het begrijpen, beheren en optimaliseren van de kosten van cloud-infrastructuren.

Uit onderzoek van VMware onder senior managers komt naar voren dat bijna negen procent van de (grotere) Nederlandse bedrijven actief mensen werft met finops-vaardigheden. Het blijkt echter lastig om personeel met deze vaardigheden te vinden. In Nederland is het aantal online-zoekopdrachten naar finops-functies de afgelopen drie jaar met 1200 procent gestegen.

Vier op de vijf Nederlandse respondenten acht een combinatie van vaardigheden op het gebied van kostenoptimalisatie en technische kennis essentieel om cloud-innovatie te stimuleren en waarde uit de cloud te halen.

Driekwart van de Nederlanders zegt dat it-afdelingen niet alleen mensen moeten werven met traditionele cloud-vaardigheden zoals devops, maar ook mensen met finops-vaardigheden zoals boekhouding, analytics en economie. Dit om de enterprise case voor de cloud beter te kwantificeren en de waarde ervan voor het hele bedrijf te versnellen.

Lange weg

Ondanks de intenties om ook krachten met andere vaardigheden te werven, is er nog een lange weg te gaan. Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de Nederlandse bedrijven niet de mensen met vaardigheden kan werven om kosten onder controle te houden en innovatie te versnellen. Verder zegt iets meer dan tachtig procent dat het niet lukt om senior stakeholders te overtuigen van de businesscase voor de cloud, wat innovatie in de weg staat.

Volgens Martin Hosken, chief technologist for cloud EMEA van VMware, is vanaf dit jaar ‘waar voor je geld’ het belangrijkste bij het selecteren van een cloudpartner. Marcel Lagendijk, enterprise unit supervisor VMware bij de Utrechtse dienstverlener PQR, zegt: ‘Hoewel cloud computing in eerste instantie kostenbesparingen mogelijk maakte, worden onze klanten zich bewust van het belang van het beheren en beheersen van hun cloud-uitgaven op de lange termijn.’ Belangrijk in dit verband zijn strategische resourceplanning, het gebruik van tooling voor kostenbeheersing en een keuze voor het juiste sort cloudservices; on-demand versus reserved cases.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven