Covestro verbetert grondstofscheiding laptopschermen | Computable.nl
Kunststofproducent Covestro heeft een techniek ontwikkeld voor de chemische recycling van de behuizing van pc- en laptopschermen. De stap maakt het mogelijk grondstoffen volledig te scheiden, waarna het veelzijdige polycarbonaat opnieuw is te gebruiken voor hoogwaardige kunststofproducten.

Polycarbonaat is een grondstof die in veel producten is verwerkt. Het materiaal is sterk, vormbaar en hittebestendig. In laptop’s en laptops is polycarbonaat meestal aanwezig als bestanddeel in een mengsel met andere kunststof, kleurstof en additieven. Hierdoor ziet de behuizing er mooi uit en kent het apparaat een elektrische isolatie.

De vinding van Covestro maakt het mogelijk de verschillende bestanddelen van de behuizing te scheiden. Volgens de producent is het polycarbonaat dus voor honderd procent te hergebruiken in het productieproces. De innovatie is uitgedokterd in een laboratorium in Antwerpen. Het Duitse hoofdkantoor in Leverkusen gaat het proces optimaliseren en opschalen in een testomgeving.

Circulair

De kunststofproducent stelt zich tot doel om volledig circulair te worden en in 2035 klimaatneutraal te zijn. ‘We verantwoordelijk voor onze materialen, ook aan het einde van hun levensduur. Ons voordeel is dat we weten hoe onze producten zijn ontworpen en we daarom gericht onderzoek kunnen doen naar recyclingoplossingen’, meldt Covestro-cto Thorsten Dreier. Volgens hem toont de vinding van chemische recycling van polycarbonaat dat gesloten kringlopen in de toekomst mogelijk zijn.

Naast pc- en laptopschermbehuizing wordt polycarbonaat gebruikt bij motorhelmen, elektrische auto’s en te steriliseren medische toepassingen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven