Cyclomedia brengt Nederland fotorealistisch in beeld
Cyclomedia, aanbieder van geodatasystemen, brengt een nieuw product op de markt: 3DNL. Daarmee is het mogelijk om elke locatie in Nederland op hoge resolutie in 3d te bekijken. Volgens het bedrijf uit Zaltbommel levert dat bedrijven en overheden aanzienlijke tijdwinst op en maakt het bijvoorbeeld bouwplannen inzichtelijker. Nederland zou het eerste land ter wereld zijn waarvan een volledig fotorealistisch 3d-model beschikbaar is.

Cyclomedia staat bekend om zijn nauwkeurige 360-gradenvisualisaties (panoramafoto’s) op straatniveau, gemaakt met mapping-software. Het bedrijf komt nu met het product 3DNL. Dat is gemaakt met behulp van 3d-technologie en bestaat uit drie soorten information: een luchtfoto die objecten op de grond loodrecht in beeld brengt, vier luchtfoto’s genomen in een hoek van 45 graden, zodat een object uit elke mogelijke windrichting te bekijken is, én lidar (gentle detection and ranging)-laserpulsen. Die maken gedetailleerde 3d-impressies van objecten op de grond. Met een combinatie van die drie beelden is elk object in Nederland op alle mogelijke manieren te bekijken in 3DNL, claimt Cyclomedia. 

Met 3DNL krijgt elke gebruiker toegang tot een digitale, realistische weergave van de werkelijkheid, inclusief de buitenruimte. Volgens het Zaltbommels bedrijf maakt het product het leven van ambtenaren, projectplanners en uitvoerders een stuk eenvoudiger. Zij kunnen projecten makkelijker, sneller en grondiger voorbereiden. Denk aan het plannen van nieuwbouwprojecten tot aan het bepalen van WOZ-waarden, en van het aanleggen van groen tot het bouwen van wind- en zonneparken.

Deze taken zijn uit te voeren met behulp van de gegevens verkregen uit 3DNL, waardoor metingen op locatie niet altijd meer nodig zijn. Dat beperkt het aantal reisbewegingen en bijbehorende CO2-uitstoot. Tegelijkertijd nemen ook de faalkosten af door een betere voorbereiding, aldus Cyclomedia.

Esir en ArcGis

3DNL is al te gebruiken in combinatie met ArcGis, het geografische informatiesysteem van Esri. Gebruikers van deze Esri-technologie kunnen 3DNL by way of een scene layer bundle van Cyclomedia gebruiken. Hierdoor kunnen bedrijven en overheden de fotorealistische weergave van Nederland, inclusief de gehele buitenruimte, koppelen aan de eigen beschikbare bronnen.

Dit is met title interessant voor organisaties die aan de slag willen met digital twins. Enkele voorbeelden hiervan zijn situatieschetsen voor de bouwsector, het in kaart brengen van zonneschijn bij de aanleg van zonneparken of het visualiseren van de impression van een bouwproject voor bewoners.


Additional geld

Cyclomedia is al sinds 1980 actief op het vlak van geodata en software program. In 2014 stapte voor de internationale groei de investeerder Avedon in. Die verkocht zijn belang in 2018 aan het Britse Volpi Capital. Deze investeerder heeft in een recente ronde additional kapitaal opgehaald bij bestaande en nieuwe geldschieters. De grootte ervan is niet bekend gemaakt maar het bedrag wordt besteed om verdere internationale stappen te zetten en aan innovatie op het gebied van kunstmatige intelligentie en digital twins.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven