De beloften van de data-cloudEr zijn weinig it-aanbieders die hun eigen categorie creëren. Wat Snowflake wil realiseren met zijn data-cloud doet denken aan de app-store van Apple: één platform en apps, maar dan wel rond knowledge. Hoe Snowflake de toekomst rond knowledge ziet, leerden we op hun summit. Met deze developments.

Snowflake zette de datawarehouse definitief in de cloud, en werd er groot mee. Toch wil het Amerikaanse  bedrijf zichzelf niet plaatsen in de categorie van clouddatawarehouse of clouddatabasesysteem, benadrukt Christian Kleinerman, svp of product. ‘Wij beschrijven ons als de ‘data-cloud’, reageert hij. Met hem overlopen we deze kenmerken van het aanbod, dat richtinggevend is in de markt.

Vijf kenmerken


Christian Kleinerman.

‘Cruciaal in ons aanbod is dat Snowflake één enkel product is’, benadrukt Christian Kleinerman van Snowflake. ‘Het is een uniek platform én ecosysteem voor knowledge en applicatie-providers, met ook de mogelijkheid van knowledge van derde partijen. Zodra je het hebt geïntegreerd, ben je binnen.’

Dat is iets waar bedrijven volgens hem naar op zoek zijn. En dat in tegenstelling tot wat sommige andere techleveranciers bieden. ‘Zij brengen losse producten voor allerlei gebruikstoepassingen op de markt, die misschien wel onder te brengen zijn in een product. Maar voor de meeste beslissingsnemers in bedrijven is dat moeilijk om te begrijpen. Voor ontwikkelaars ja, maar voor hun collega’s niet.’

Bij Snowflake zit de opstelling van hun data-cloud sowieso in een zogenaamde better of breed-opstelling. Met gebruik van de grote hyperscalers aan de ene kant (AWS, Azure en Google Cloud) en aan de andere kant een aantal gespecialiseerde partijen, zoals Tableau voor analytics. ‘Maar wel met een centrale knowledge cloud daartussen. De voorbije vijftien jaar hebben wij gehamerd op het un-silo-aspect van knowledge, en de laatste tijd, met de ontwikkeling van apps op onze data-cloud, ook het vermijden van de re-silo-ing van knowledge.’

De data-cloud van Snowflake richt zich op alle knowledge. In de praktijk zijn dat bij klanten vooral gestructureerde en semi-gestructureerde. ‘Daar zijn current ook ongestructureerde knowledge bijgekomen, need als je een knowledge cloud aanbiedt, moet je alle soorten knowledge kunnen bieden’, vult Kleinerman aan.

In principe zijn ook alle soorten workloads van tel.‘Maar dat is momenteel een ambitie’, erkent Kleinerman. ‘Momenteel bieden we acht soorten workloads, zoals datawarehousing, datalakes en enterprise intelligence.’ Maar ook data-engineering en cybersecurity, zijn toepassingen waar je Snowflake voor kunt gebruiken. De focus richt zich op het analytische. Het transactionele facet van knowledge zit ‘in non-public preview’ en zal pas binnenkort, bijvoorbeeld tegen het einde van het jaar, voor iedereen kunnen worden aangeboden.

Eén unieke data-cloud maar wel met numerous gebruikers. Bij de Nederlandse online-supermarkt Picnic, dat Sowflake centraal inzet en daar zelfs Redshift van AWS voor aan de kant schoof, zijn er drie sorts van gebruikers. Er zijn de datawetenschappers, die zich bezighouden met machine studying en hiervoor Python hanteren als programmeertaal. Er zijn de analisten, die zich bezighouden met het nemen van zakelijke beslissingen, en bijvoorbeeld fervente gebruikers zijn van querytaal Structured Question Language. En er zijn tenslotte de data-engineers die zich bezighouden met knowledge modelling.

De datawetenschappers bij Picnic geven nog een specifiek kenmerk aan voor de data-cloud. ‘Cruciaal is dat code naar de knowledge komt, en niet omgekeerd. Als je een grote hoeveelheid knowledge hebt, is het vaak geen goed idee om die te verplaatsen’, aldus Kleinerman.

Op de Snowflake Summit was er de bekendmaking van het Native App Framework van Snowflake op AWS, vorig jaar al aangekondigd maar nu dus voor het brede publiek. Hierbij krijgen ontwikkelaars instruments in handen voor het bouwen van apps binnen de data-cloud, en dat op een centrale kopie van de knowledge. ‘Ons framework maakt het mogelijk dat ontwikkelaars hun apps rechtstreeks naar de knowledge van hun klanten te brengen, zonder dat die knowledge ooit de omgeving van de klant hoeven te verlaten. Iets wat zeker voor gevoelige klantendata, en dat zijn ze vaak, wenselijk is.’

Meer dan 25 nieuwe Snowflake Native Apps zijn officieel gepubliceerd op de Snowflake Market die samenwerking biedt op het gebied van knowledge. Andere bedrijven kunnen zich deze apps namelijk aanschaffen. ’Daarnaast zijn tachtig à negentig apps in ontwikkeling’, aldus Kleinerman.

Een andere aankondiging van Snowflake die aansluit op Native App Framework, is de Snowpark Container Providers. Deze functionaliteit, momenteel in non-public preview, maakt onderdeel uit van het Snowpark-ontwikkelframework. Knowledge-engineers gebruiken het framework om pipelines te migreren, maar het kan ook nuttig zijn voor data-scientists om modellen te bouwen en trainen. De toepassing rond het gebruik van ai en massive language mannequin (llm) is hierbij een logische stap. In dit kader kondigt Snowflake een rits samenwerkingen aan met verschillende software- en appleveranciers als Dataiku en SAS voor ai- en ml-processing. ‘Ons aanbod rond containers zal Snowflake-gebruikers helpen om zelf aan de slag te gaan, geïntegreerd met de native apps’, aldus Kleinerman.

Anderzijds biedt het bedrijf oplossingen aan, waar Doc AI (voorlopig nog in non-public preview) een voorbeeld van is. ‘Dit mannequin ondersteunt het distilleren van informatie uit documenten, zoals factuurbedragen en contractuele voorwaarden, met behulp van pure language processing’, stelt Jeff Holland, director of product bij Snowflake. Doc AI is gebaseerd op de technologie van Applica, een Poolse bedrijf dat Snowflake onlangs overnam. Need ook ai is de richting die Snowflake uitgaat.

Nooit ver weg

Kortom, Snowflake is begonnen door datawarehousetechnologie naar de cloud te brengen, maar vandaag is, internet als bij elke andere leverancier, ai in menige aankondiging terug te vinden. ‘De komende jaren zullen daarin verdere stappen worden gezet.’ Of hoe bij elk vooraanstaande cloud- of technologiebedrijf ai nooit ver weg is.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven