De beste wensen voor 2024 – Voetbal Worldwide


Voor Nederland valt te hopen dat de geschiedenis zich komend jaar gaat herhalen. Dan belooft 2024 een historisch voetbaljaar te worden. De meest memorabele eindtoernooien van Oranje zijn immers gespeeld in Duitsland, dat komende zomer de organisator is van het EK.

De beste wensen voor 2024

In West-Duitsland vernieuwde het Nederlands elftal vijftig jaar geleden het voetbal, met het bereiken van de WK-finale als tastbaar resultaat. In datzelfde gastland werd in 1988 het EK gewonnen. Alleen in 2006 stelde Oranje teleur in ons buurland, toen onder Marco van Basten het kaartenfestival tegen Portugal in de achtste finale al het eindstation bleek.

Zeker is dat dit EK prettig gaat worden voor het Oranje-legioen. Sommige jonge followers hebben nog nooit een toernooi meegemaakt waarin Nederlanders massaal af konden reizen naar het gastland. In 2016 (Frankrijk) en 2018 (Rusland) hebben we niet meegedaan. Daarna is met een jaar vertraging een EK afgewerkt met wedstrijden door heel Europa, gevolgd door het winterse WK in Qatar. Van spontane verplaatsingen van Nederlandse followers is bij al deze toernooien geen sprake geweest. Dit keer kunnen de mannen van Ronald Koeman dat enthousiasme weer aanwakkeren door goed voetbal te spelen.

Prettig is dat de erfenis van het zilveren toernooi uit 1974 in goede handen lijkt. Bij Feyenoord (Arne Slot) en PSV (Peter Bosz) boeken trainers succes door de tactische principes van de Hollandse College in een fashionable jasje te gieten. Internationaal behoren J├╝rgen Klopp (Liverpool), Mikel Arteta (Arsenal) en Pep Guardiola (Manchester Metropolis) tot de coaches die schatplichtig zijn aan de Nederlandse idealen. Klopp vertelde vorig jaar aan VI hoe het WK 1974 hem gevormd heeft. ‘Dat toernooi geldt als mijn eerste voetbalherinnering. Ik denk dat ik de finale vijf of zes keer heb gezien. Of ik ge├»nspireerd ben door Cruijff? Dat niet alleen. Ik vind het gewoonweg fantastisch.’

Wij hopen dat het komende voetbaljaar veel wedstrijden gaat schenken die jongens en meisjes vijf keer willen terugkijken. Zeker is dat we genoeg hebben om naar uit te kijken. PSV staat in de achtste finale van de Champions League, Feyenoord hoopt op succes in de Europa League en Ajax is de representant in de Convention League. Ondertussen mikken de Oranje Vrouwen nog op kwalificatie voor de Olympische Spelen, die in de zomer plaatsvinden in Parijs. Hoogtepunten voldoende dus, waar we jullie met Voetbal Worldwide op al onze platformen over zullen informeren.

Namens de redactie van VI allemaal een voorspoedig 2024 gewenst!

Bekijk hier al onze video’s


Laat een reactie achter

Scroll naar boven