‘De pijn is nog vers’ – Voetbal Worldwide


Bayer Leverkusen leed woensdagavond in de Europa League-finale de eerste nederlaag van dit seizoen. Veel tijd om uit te huilen is er niet, need zaterdagavond wacht de Duitse bekerfinale tegen 1. FC Kaiserslautern. Daarin kiest Xavi Alonso voor een andere keeper dan veelal eerder in het bekertoernooi.

De ervaren Lukas Hradecky krijgt de voorkeur boven Matej Kovar en dat is finest opmerkelijk, need de aanvoerder van die Werkself speelde alleen start augustus in de allereerste ronde van het Duitse bekertoernooi. Verder kreeg stand-in Kovar alle speeltijd in het bekertoernooi. ‘Beide keepers hebben het goed gedaan, ook Matej, maar zaterdag speelt Lukas’, kondigde de coach aan.

Het persmoment werd ook gebruikt om de eerste nederlaag van Leverkusen dit seizoen te bespreken. ‘De pijn van woensdag is nog heel vers’, erkende Alonso. ‘Die pijn moeten we gebruiken om van 1. FC Kaiserslautern te winnen. De wedstrijd van Dublin is voorbij, we zijn nu alleen nog bezig met de DFB-Pokal.’

Hoewel de gevallen Bundesliga-club dertiende werd op het tweede niveau van Duitsland, is Alonso onder de indruk van de opponent. ‘Ze hebben een dynamisch elftal met veel snelle spelers’, zag de oefenmeester. Bovendien werden drie van de laatste vier duels overtuigend gewonnen in de 2. Bundesliga, waaronder van nummer twee Holstein Kiel.

‘Ze hebben een heel goede eindfase van het seizoen, dan maakt het niet uit of je op het eerste, tweede of derde niveau speelt. Zij verdienen het om in de finale te staan’, zei Alonso, die verder lovend was over zijn zeventigjarige collega Friedhelm Funkel, voor wie dit zijn laatste duel is als coach van 1. FC Kaiserslautern.

‘Ik ben nieuw in het vak en het is eervol om heel veel te leren van persoonlijkheden als Friedhelm Funkel, Frank Schmidt (coach Heidenheim, crimson.) of Christian Streich (coach SC Freiburg, crimson.). Ik ken Friedhelm alleen van buitenaf, mar de manier waarop hij met mensen omgaat, is fantastisch. Hij is een heel goede coach.’

Keeper Lukas Hradecky was ‘blij verrast’ met zijn basisplaats in de Duitse bekerfinale. Het is voor de routinier alweer zijn vierde bekerfinale, al gained hij de eindstrijd alleen met zijn vorige membership Eintracht Frankfurt een keer. Met Leverkusen verloof hij zijn enige finale tot dusver. ‘Ik sta voor de vierde keer in de bekerfinale, dat is geweldig’, glimlachte de Fin breeduit.

Naar de finale in Dublin: genieten van waanzinnige Koopmeiners

Scroll naar boven