‘Die spelers moet je zelf opleiden’ – Voetbal Worldwide


Louis van Gaal heeft zijn vraagtekens bij de huidige koers die Ajax is ingeslagen. De 72-jarige oud-trainer constateert dat de Amsterdammers niet langer de beste jeugdopleiding van Nederland hebben.

Dat was vroeger wel anders. In de tijd dat Van Gaal coach was van Ajax, werd hij drie keer op rij kampioen van Nederland en gained hij in 1995 de Champions League met een selectie vol jonge veelbelovende talenten als Edgar Davids, Patrick Kluivert en Clarence Seedorf. Toch is dat niet de prestatie waar Van Gaal het meest trots op is.

Dat is de landstitel die hij in 2009 gained met AZ, vertelde Van Gaal maandagavond tegen ESPN na het ontvangen van een oeuvreprijs. ‘Natuurlijk is Ajax ook een fantastische membership om kampioen mee te worden, maar dat is in principe gemakkelijker. Nu niet meer, maar toen wel’, stelde hij met een veelzeggende glimlach. ‘Need Ajax had toen de beste jeugdopleiding.’

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen.

Wijzig hier je instellingen.

‘Nu is dat niet meer zo, nu is dat AZ’, vervolgde Van Gaal, doelend op het grote aantal talenten dat de laatste jaren doorbraak bij de Alkmaarders. Bij Ajax blijven die de laatste jaren uit, nadat de membership in het seizoen 2018/19 met een combine van ervaren aankopen en jonge talenten nog de halve finale van de Champions League haalde.

Van die succesperiode is weinig meer over. Na het vertrek van Erik ten Hag en Marc Overmars, is Ajax zoekende. Van Gaal lijkt niet gecharmeerd van het aankoopbeleid van technisch directeur Sven Mislintat. ‘Nu zie je ook een vreemdelingenlegioen, dat kan eigenlijk niet. Je zou die spelers zelf moeten opleiden. Eigenlijk wat AZ nu doet.’

Laat een reactie achter

Scroll naar boven