Digitale innovatie stagneert bij ziekenhuizen
De ontwikkeling van ict dreigt bij ziekenhuizen tot stilstand te komen. Er komt zo weinig terecht van de plannen uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) die het gebruik van digitale gegevensuitwisseling moeten bevorderen. Ook het zo veel mogelijk digitaal aanbieden van zorg komt ermee in de knel. Adviesbureau M&I/Companions concludeert dat uit zijn onderzoek naar de kosten en prestaties van ict binnen ziekenhuizen.

Voor het vijfde jaar op rij blijven de ict-kosten ten opzichte van de omzet gelijk (5,7 procent), blijkt uit de benchmark van M&I. De beschikbare budgetten worden opgeslokt door stijgende kosten van exploitatie, personeel en onderhoud van software program dat aan het eind van zijn levensduur is. Periodieke upgrades naar nieuwe versies en vervanging van bestaande software program en delen van de infrastructuur nemen veel middelen in beslag. Daardoor blijft er te weinig geld over voor de noodzakelijke transitie naar passende zorg op de juiste plek, in afstemming met de patiƫnt.

De basisvereisten van softwaretoepassingen en infrastructuur nemen jaarlijks toe, zo komt uit het onderzoek naar voren. Inmiddels kennen ook veel toepassingen van primaire processen zoals bewakingsapparatuur en infuuspompen een ict-component. Ze zijn afhankelijk van software-onderdelen en netwerk connectiviteit.

De in het IZA genoemde onderdelen, zoals gegevensuitwisseling, informatiebeveiliging en privateness alsmede allerlei generieke voorzieningen, komen nog bovenop de final van het ict-budget. Naast de uitbreidingen van het applicatie- en infrastructuur-landschap, speelt ook de recente inflatie een rol.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven