Dit is Giorgi Mamardashvili, gigantische geweldenaar van Georgië – Voetbal Worldwide


Het bleef nog lang onrustig in de Georgische hoofdstad Tbilisi na de sensationele zege op Portugal. Nog nooit had het voormalig Sovjetland van zich laten spreken als voetballand, op hun eindtoernooidebuut wacht nu de achtste finales. Twee mannen voorin krijgen natuurlijk veel aandacht, maar met Giorgi Mamardashvili staat de échte uitblinker misschien wel in het doel.

Ja: Georges Mikautadze als topscorer van de groepsfase, dat zullen weinig mensen in hun pooltjes hebben genoteerd, in de regio Amsterdam al helemaal niet. De rol van Khvicha Kvaratskhelia is ook voor iedereen duidelijk – de kwikzilverachtige hinde is weer in zijn vorm van het kampioensjaar met Napoli. De optredens van Valencia-doelman Mamardashvili zijn voorlopig nóg spectaculairder. In het reddingenklassement leidt de man van Valencia afgetekend.

De cijfers zijn verbluffend. Mamardashvili maakte 21 reddingen in de poulefase, op grote afstand volgen de doelmannen van Albanië en Oranje-opponent Roemenië met elk dertien stuks. Ook qua ‘Anticipated Targets’ is de Georgiër voorlopig iedereen de baas. Hij kreeg 25 schoten op doel te verwerken, redde er dus 21 en liet er vier door. Opta-modellen hebben becijferd dat er 7,6 tegengoals werden verwacht. Het overschot van 3,6 is afgetekend het hoogste van alle EK-doelmannen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen.

Wijzig hier je instellingen.

Het verhaal van de nationale held met handschoenen begint in zijn geboortestad Tbilisi, waar ze al snel door hebben dat dit een talentvolle kerel is. In de jeugd speelt hij bij Dinamo Tbilisi overigens samen met Kvaratskhelia. Valencia koopt hem in 2021 nadat de membership hem een poosje heeft gehuurd, een praktijk die Georgische golf equipment wel vaker toestaan. In dienst van de nationale ploeg heeft het weinig zin om goede spelers te lang in eigen land te houden, waar het niveau erg laag ligt. Voor nog geen miljoen euro hebben de Mestalla-bewoners daarmee een geweldige doelman.

Het wachten is tot hij een kans krijgt, en zoals wel vaker in het voetbal valt die door persoonlijk leed bij een concurrent. Een blessure voor Jasper Cillessen maakt in de winter van 2022 de weg vrij voor de jonge gigant van 1,97 meter. Als Cillessen weer match is, heeft Mamardashvili zijn plek overtuigend opgeëist. By way of jeugdliefde NEC is de Nijmeegse sluitpost inmiddels weer terug in Spanje, bij Las Palmas. Voor Mamardashvili lonkt een switch. Hij kan een hoop mensen rijker maken.

Valencia weet dat het de doelman normaliter kwijt is en zou volgens MARCA veertig miljoen euro voor hem verlangen, geld dat de membership ook zeer onerous nodig heeft. Maar het stopt niet bij de clubkas van Los Che, Mamardashvili kan volgens een Frans persbureau ook zijn medespelers flink rijker maken als hij deze wereldvorm nog een paar weken vasthoudt.

De achtste finale tegen Spanje belooft loodzwaar te worden, maar de beloning die een vooraanstaand Georgisch politicus heeft uitgeloofd is daar ook naar. Bidzina Ivanishvili, gewezen premier van het land, wil de ploeg meer dan tien miljoen euro uitkeren en die premie nog verder ophogen als Spanje ook nog aan de zegekar wordt gebonden. Het wordt een afspraak met de geschiedenis, zaterdag om 21.00 uur in Keulen. De Iberische ploeg is de grote favoriet, maar ze zullen wel langs een doelman moeten die bijna internet zo groot is als de Keulse Dom en momenteel op het toppen van zijn kunnen keept.

Scroll naar boven