Dit is waarom sommige mensen jaren na corona nog klachten hebbenOnderzoekers in Amsterdam zijn erachter gekomen hoe het kan dat sommige mensen zich jaren na corona nog steeds ziek voelen. Lange tijd was er weinig over bekend, maar nu is er dus een grote doorbraak.

Sommige mensen hebben nadat ze corona kregen nog steeds klachten. Lengthy covid noem je dat, langdurige corona dus. Ze zijn bijvoorbeeld moe, hebben veel hoofdpijn of concentratie-problemen. Ook kinderen hebben het. Zo vertelden Yrsa, Mees en Carmen er al eens over in het Jeugdjournaal:

De wetenschappers in Amsterdam onderzochten mensen met en zonder lengthy covid om de verschillen te kunnen zien. De groep moest zich heel laborious inspannen op een fiets. Zo heftig dat ze er uitgeput van raakten.

Spieren

Daarna bekeken de onderzoekers stukjes van de spieren onder een microscoop. En daar zagen ze iets opvallends. Bij mensen met long-covid zijn de spieren meer beschadigd en werken de cellen die zorgen voor energie niet goed.

Dat is de reden dat mensen met long-covid zich nog zo beroerd voelen. En dat het lang duurt voordat het weer een beetje beter gaat.

De resultaten zijn voor de onderzoekers heel belangrijk. Volgens hen zou dit kunnen helpen om mensen met lengthy covid te genezen. Ook voor patiënten zelf is het fijn dat ze iets meer duidelijkheid hebben. Zij werden soms niet serieus genomen door artsen, omdat er bijna geen onderzoek naar was gedaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top