Dit zijn alle buitenlandse hoofdtrainers van Ajax – Voetbal Worldwide


Met Francesco Farioli komt er na 26 jaar weer een buitenlandse hoofdtrainer voor de spelersgroep van Ajax te staan. Wie waren sinds de invoering van de Eredivisie in het seizoen 1956/57 de andere niet-Nederlandse oefenmeesters van de Amsterdammers?

Dit zijn alle buitenlandse hoofdtrainers van Ajax
© Professional Photographs

Karl Humenberger

De Oostenrijker fungeerde tussen 1954 en 1959 als coach van Ajax. In 1957 loodste Humenberger de Amsterdammers naar de titel. Geen buitenlander leidde Ajax in meer Eredivisie-duels dan de in 1989 overleden Oostenrijker: 102 keer.

Keith Spurgeon

De Engelsman werd in 1961 op 28-jarige leeftijd – nog veel jonger dan de 35-jarige Farioli – hoofdtrainer van Ajax. De hoofdstedelingen eindigden in het ene seizoen met Spurgeon aan het roer op de vierde plaats.

Joseph Gruber

Joseph ‘Pepi’ Gruber was in 1958 de kampioenenmaker van DOS, maar moest in zijn enige seizoen bij Ajax (1962/63) genoegen nemen met plek twee achter PSV. De Oostenijker overleed vier jaar zijn vertrek bij Ajax aan de gevolgen van een hartaanval.

Jack Rowley

Ook Grubers opvolger Jack Rowley greep naast de titel. In 1964 zat er niet meer dan een vijfde plaats in voor Ajax. De Engelsman droeg het stokje over aan landgenoot Vic Buckingham.

Vic Buckingham

Gedurende twee periodes was de Engelsman verantwoordelijk voor Ajax: van 1959 tot 1961 en tussen 1964 en 1965. In 1960 leidde hij de hoofdstedelingen naar de titel. Zijn tweede tijdperk verliep een stuk minder succesvol. Tijdens het seizoen 1964/65 vertrok Buckingham terwijl Ajax in de degradatiezone bivakkeerde.

Stefan Kovács

Kovács nam het stokje in 1971 over van Rinus Michels en bouwde het succes van Ajax verder uit. Met onder meer twee Europa Cup I-eindzeges, de Wereldbeker en twee landstitels beleefden de Amsterdammers een oogsttijd onder de Roemeen.

Het Ajax van Stefan Kovács viert de Europa Cup I-winst van 1972.
© Professional Photographs
Het Ajax van Stefan Kovács viert de Europa Cup I-winst van 1972.

Tomislav Ivic

De Joegoslaaf veroverde landstitels in zijn vaderland, Portugal, Frankrijk, België én Nederland. In 1977 gidste hij Ajax naar het kampioenschap, met behoudend spel, zeker in vergelijking met het swingende spel van eerder dat decennium.

Kurt Linder

Internet als Buckingham was Linder tijdens twee periodes de hoofdverantwoordelijke bij Ajax. In 1982 leidde de Duitser de Amsterdammers naar de eerste plaats, maar in 1988 ging het helemaal mis. Na een rampzalige begin vertrok Linder al in september.

Spitz Kohn

De Luxemburger was in het najaar van 1988 de opvolger van Linder en leidde Ajax nog knap naar de tweede plaats. Daarvoor vervulde Kohn tweemaal een rol als interim-trainer: in 1985 met Tonny Bruins Slot en Cor van der Hart – de opvolgers van Aad de Mos sleepten de landstitel binnen – en in 1988 met Barry Hulshoff en Bobby Haarms na het vertrek van Johan Cruijff.

Morten Olsen

Medio 1997 kreeg de Deen de erfenis van de naar Barcelona vertrokken Louis van Gaal in handen. Met een zeldzaam machtsvertoon veroverde Ajax in Olsens eerste seizoen de landstitel. Het seizoen daarna kenden de Amsterdammers een stevig verval en kon de Deen zijn koffers pakken.

Buitenlandse Ajax-trainers in Eredivisie-tijdperk:

Bekijk hier al onze video’s

Gerelateerde artikelen

Scroll naar boven