EC deelt voorstel voor digitale euro
De Europese Commissie heeft een voorstel gedeeld voor de invoering van de digitale euro als wettig betaalmiddel binnen de EU. Daarin staan afspraken over privateness en beveiliging. Ook komt er mogelijk een limiet op het maximumbedrag van rekeninghouders van digitale euro’s. Het geld magazine niet belegd worden en dient als betaalmiddel. Daarnaast moet de mogelijkheid open blijven om zonder internetverbinding te betalen met de digitale euro.

Dat staat in het voorstel van de Europese Commissie. Op dit second bestaat het betaalverkeer uit contant geld dat wordt uitgegeven door de Centrale Europese Financial institution. Daarnaast is er giraal geld, dat wordt beheerd door commerciële banken. Ook zijn er cryptomunten van commerciële betaaldienstverleners in omloop die een digitale waarde vertegenwoordigen en by way of digital ledger know-how, ofwel blockchain, worden uitgewisseld.

De overheid wil dat er in de toekomst altijd een toegankelijk publiek betaalmiddel blijft bestaan. Ook als het betalen met bankbiljetten en muntgeld (contant) afneemt. Daarom is onderzocht of een digitale euro mogelijk is waarmee naast het bestaande contante geld kan worden betaald.

Europese Centrale financial institution

Als de digitale euro er komt, dan geeft de Europese Centrale Financial institution deze uit. Internet als het papier en muntgeld waar mensen nu mee betalen. De digitale euro moet ook andere voordelen gaan bieden. ‘Bijvoorbeeld eenvoudiger geld overmaken naar het buitenland met mogelijk lagere transactiekosten’, stelt het ministerie van Financiën over de ontwikkelingen rondom de digitale euro.

In het huidige voorstel is de rekening voor digitale euro’s toegankelijk by way of de app van de financial institution of by way of een aparte digitale euro-app op een telefoon.  Er komt waarschijnlijk een most aan het bedrag aan digitale euro’s dat op een rekening kan staan. ‘Dit is om te voorkomen dat mensen al hun geld weghalen bij banken en wisselen voor digitale euro’s. Dat zou financiële stabiliteit in gevaar brengen. De digitale euro is vooral bedoeld om mee te betalen en niet als beleggingsproduct. Daarom ontvangen mensen ook geen rente over het saldo op een digitale euro rekening’, licht Financiën toe.

Privateness

Gegevens over betalingen zijn in het huidige voorstel niet te herleiden tot individuele gebruikers. Overheden volgen geen persoonlijke transacties en doen dat ook in de toekomst niet, aldus het ministerie.

De Europese Centrale Financial institution gaat onderzoeken of betalingen vanaf een digitale euro-rekening ook zonder internetverbinding mogelijk zijn. Geld overmaken gaat dan door twee telefoons dicht bij elkaar te houden zonder dat er op het second van die tarnsactie een internetverbinding is. Ook onderzoekt de ECB onder meer of een pas met een saldo mogelijk is voor de digitale euro.

De Nederlandsche Financial institution (DNB)  en de De Nationale Financial institution van België (DNB) hebben de afgelopen twee jaar een actieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de digitale euro. Ook hielden de Europese banken een openbare raadpleging over de digital euro.

In de VS en China lopen vergelijkbare trajecten om tot een digitale equal van contant geld te komen. Sommige marktpartijen zijn nu al enthousiast. In mei van dit jaar maakte webwinkelreus en aanbieder van digitale en cloud-diensten, Amazon, bekend de dat het zeker de toegevoegde waarde ziet van de digitale euro. Het bedrijf ontwikkelde een prototype voor de integratie van de digitale euro in webshop-betalingen.

Kabinet

Alle EU-lidstaten, gaan met het voorstel van de Europese Commissie nu beoordelen. Na de zomer informeert het kabinet de Tweede Kamer.

De EU-landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie onderhandelen en besluiten daarna gezamenlijk over definitieve inhoud van de wetgeving over de digitale euro. Wanneer dat precies gebeurt, is nu nog niet bekend. Of de digitale euro er komt is dus nog niet zeker.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven