‘Een week meelopen met Arne Slot gaf een dubbel gevoel’ – Voetbal Worldwide


Als voetballer was Danny Buijs naar eigen zeggen zoals de meeste van zijn collega’s. Na zijn spelersloopbaan voelde hij de behoefte zich verder te ontwikkelen. Over zijn zoektocht vertelt de nieuwe coach van Fortuna Sittard deze week uitgebreid in VI. Over reizen naar Auschwitz en Peru, boeken lezen en documentaires kijken. Maar ook: een week meelopen met Arne Slot. Buijs deed het afgelopen seizoen, na zijn snelle ontslag bij KV Mechelen.

‘Richting de thuiswedstrijd tegen AZ in februari kon ik een hele trainingsweek meemaken’, vertelt Buijs. ‘Ik mocht overal bij zijn, kijken en luisteren, vragen stellen. Heb met heel veel mensen gesproken. Tijdens de trainerscursus had ik het gevoel al, daarna is het alleen maar bevestigd: Arne is buitencategorie.’

Buijs legt uit waarom hij dat vindt. ‘Hij kan een crew ontwikkelen, spelers beter te maken, is duidelijk in de communicatie. Zijn ploegen zijn match, spelen met energie. Hij presenteert zichzelf goed. Het was interessant om dat allemaal van dichtbij te zien. Maar eerlijk gezegd geeft het ook een dubbel gevoel. Je ziet overeenkomsten, vindt bevestiging, maar komt ook dingen tegen die confronterend kunnen zijn: daarin zit hij echt op een hoger niveau dan ik.’

Het kopiëren van Slot was voor Buijs geen optie. ‘Ik geloof niet in iemand nadoen. Het heeft voor mij geen nut om Arne te vragen: “Magazine ik die trainingsweek van jou kopiëren? Dan ga ik het bij Fortuna precies zo doen.” Andere spelers, andere omgeving, andere situatie. Maar het is wel zinnig om te zien en te vragen waaróm Arne voor een bepaalde oefening kiest, wat hij ermee wil bereiken, hoe hij reageert als iets goed gaat of juist niet. Daarvan heb ik weer geleerd, en dat voeg ik toe aan mijn eigen werkwijze.’

In het interview kijkt Buijs terug op zijn jaren bij FC Groningen, vertelt hij over zijn eigen ontwikkeling als coach en zegt hij zich zorgen te maken over de maatschappij. ‘Schrijnend hoe groot de kloof tussen arm en rijk is geworden.’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top