
Wetenschappers hebben het eerste volledige embryo ontwikkeld zonder gebruik te maken van ei- of zaadcellen. Het embryomodel is volgens de wetenschappers geen echt menselijk embryo, maar het heeft wel alle onderdelen daarvan.
Het embryo werd gemaakt van stamcellen. Dat zijn cellen die zich nog tot allerlei lichaamscellen kunnen ontwikkelen. Doordat de wetenschappers speciale stoffen aan de stamcellen toevoegden, veranderden die in de eerste cellen die voorkomen in een echt menselijk embryo van een paar dagen oud.
Na deze specialisatie werden grote hoeveelheden van deze cellen samengevoegd. Een deel daarvan kreeg uit zichzelf de vorm van een menselijk embryo, schrijven onderzoekers van het Israƫlische Weizmann Institute of Science in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Deze onderzoeken zijn belangrijk om de ontwikkeling van mensen beter te begrijpen. Over de eerste twee weken van het menselijk leven is weinig bekend, terwijl dat een zeer kwetsbare periode is. In dat stadium is de kans op miskramen en afwijkingen groter. Om die te voorkomen, is het belangrijk om meer over die vroege ontwikkeling te weten.
Ontvang meldingen bij wetenschapsnieuws
Embryo ‘leefde’ veertien dagen
De wetenschappers benadrukken dat het onethisch, illegaal en bovendien onmogelijk is het embryo in een baarmoeder te plaatsen en uit te laten groeien tot een volwaardig mens. Na veertien dagen werd het experiment dan ook beƫindigd.
In veel landen ligt hier de grens voor experimenteren met echte menselijke embryo’s. Maar omdat dit mannequin geen echt embryo is, valt dit onderzoek niet onder die moist. Toch besloten de wetenschappers vanwege de gevoeligheid van het onderwerp het experiment te stoppen.
Onderzoekers mogen veertien dagen lang experimenteren met levende, menselijke embryo’s. Die afspraak geldt al veertig jaar, maar nu rijst de vraag of die regel moet worden aangepast. Niet eerder duurde een embryo-onderzoek de volle termijn van veertien dagen.