Emerce Recruitment: niet méér economie, maar mínder economieAaron Hurst signaleerde in zijn boek Function Financial system als eerste hoe er een economische evolutie gaande is met een hoofdrol voor de arbeidsmarkt. Hurst constateerde de opkomst van een nieuwe behoefte – zingeving – en hoe deze steeds bepalender aan het worden is bij het maken van loopbaan-beslissingen. En Hurst krijgt met de dag meer gelijk, stelt zelfbenoemd uneconomist Kees Klomp.

We zien steeds nadrukkelijker hoe jongeren en jong-volwassenen – genY en genZ – wezenlijk ándere baanbeslissingen maken, signaleert Klomp die komende donderdag spreekt op Emerce Recruitment. ‘Werk wordt voor steeds meer mensen steeds méér dan alleen een materiële aangelegenheid. Werk moet voor steeds meer mensen steeds méér dan alleen financieel belonen.’

We horen vanuit Den Haag paniekerige berichten over het stagneren van de arbeidsmarkt en dus de economie. We moeten méér werken, omdat de economie moét groeien. En dus worden er allerlei charme-offensieven opgetuigd om mensen tot méér werken te verleiden.

Maar de oplossing, schrijft Klomp, ligt niet verborgen in méér economie, maar in mínder economie. Dit is geen kwestie van arbeidsvoorwaarden maar van levenskeuzes. De jongeren en jong-volwassenen hebben geconcludeerd dat er meer is dan meer geld verdienen; dat geld niet allesbepalend is voor geluk. Groot gelijk hebben ze!

Klomp (1968) studeerde politicologie en communicatie aan de universiteit van Amsterdam. Hij werkte meer dan 20 jaar als enterprise guide en is nu verbonden aan de hogeschool van Rotterdam. Hij onderzoekt en ontwikkelt een mannequin voor een nieuw economisch systeem: Existential Economics.

Grote maatschappelijke uitdagingen vragen om tot fundamentele herziening te komen van ons economisch doen en laten. Het besef groeit dat daarvoor een verschuiving naar een nieuw economische denkkader nodig is, waarin naast welvaart, groei, winst en focus op eigen belang, ook welzijn, bloei, meervoudige waardencreatie en het belang van de ander centraal staan.

Rethink the Future of Recruitment vindt donderdag 6 april plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Kaarten hier.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en monitoring cookies geaccepteerd te worden.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven