Eneco koppelt belongings aan eigen Digital Energy PlantEneco gaat al zijn windparken, zonneparken, batterijen en andere kleinere en grotere belongings aan een Digital Energy Plant (VPP) platform koppelen dat Eneco zelf heeft ontwikkeld: Myriad.

Er worden steeds meer wind- en zonneparken en grote batterijen gebouwd en steeds meer huishoudens en bedrijven maken gebruik van duurzame oplossingen als zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s, ook wel belongings genoemd. Dit brengt uitdagingen met zich mee, vooral voor het in balans houden van het internet.

Met de VPP Myriad voegt Eneco alle kleine en grote belongings samen tot als het ware een grote elektriciteitscentrale waarbij het mogelijk is om ze vanuit een centraal punt by way of slimme software program aan te sturen en te optimaliseren. Hierdoor wordt het mogelijk om de momenten met te weinig of teveel duurzame elektriciteitsproductie beter opvangen. Myriad kan namelijk binnen een paar seconden belongings aan of uitzetten en daarmee flexibiliteit bieden om het Nederlandse elektriciteitsnet in balans te houden.

Concreet betekent dit bijvoorbeeld voor huishoudens dat hun laadpalen kunnen worden aangesloten op Myriad. Op de momenten dat er veel duurzame stroom wordt opgewekt door zonnepanelen en windturbines kan de VPP de laadpalen aanzetten en ervoor zorgen dat de auto’s worden opgeladen of de VPP kan ervoor zorgen elektrische boilers gaan opwarmen. Zo wordt de capaciteit van het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk gebruikt. En andersom: op momenten dat er een stroomtekort is op het internet, kan Myriad er in de nabije toekomst voor zorgen dat bijvoorbeeld de elektriciteit in de accu’s van elektrische auto’s wordt teruggeleverd aan het internet. Dit gebeurt vanzelfsprekend alleen als een klant hier toestemming voor geeft.

Het is mogelijk om duizenden lokale duurzame belongings aan te sluiten, van wind- en zonneparken tot batterijen en elektrische boilers. Hiermee helpt Myriad onnodig fossiel energieverbruik terug te dringen wanneer het aanbod laag is of om juist de belasting op het elektriciteitsnet te verlichten wanneer het aanbod hoog is. Bedrijven en huishoudens die zijn aangesloten op de VPP helpen op die manier het energiesysteem te verduurzamen. Daarnaast kunnen ze er geld mee verdienen. Zeker met de komst van vehicle-to-grid (het terugleveren van elektriciteit uit je elektrische auto aan het elektriciteitsnet) en batterijen, need daarmee kan een VPP duurzaam opgewekte stroom opslaan en op een later second inzetten voor consumptie. Hier krijgen bedrijven, huishoudens en eigenaren van elektrische auto’s dan een vergoeding voor.

Met Myriad zet Eneco naar eigen zeggen een grote stap naar een digitaal energiebedrijf.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven