Er zijn steeds meer particuliere scholen: wat zijn dat precies?In Nederland zijn er steeds meer particuliere basisscholen. Inmiddels zijn het er bijna 100.

Dat is een stuk meer dan 4 jaar geleden. Toen waren er iets minder dan zestig particuliere basisscholen. Wat is het verschil met een andere basisscholen?

1. Minder leerlingen

Op een particuliere basisschool zitten vaak minder leerlingen, soms zelfs maar een paar. De klassen zijn dan ook een stuk kleiner. Daardoor kunnen de leerlingen meer aandacht krijgen van de leraar.

2. Andere manier van lesgeven

Op sommige particuliere basisscholen wordt er anders les gegeven dan op de meeste scholen. Zo kan het zijn dat kinderen van alle leeftijden met elkaar in de klas zitten. Of dat er meer aandacht is voor bepaalde onderwerpen, zoals de natuur.

3. Duurder

Bijna alle scholen in Nederland zijn free of charge voor kinderen. De regering betaalt ervoor. Maar bij een particuliere faculty betalen de ouders. Hoeveel het kost, verschilt per faculty: het kan om 3.000 euro per jaar gaan, maar ook om 20.000 euro.

Video

Benieuwd hoe het is om op zo’n particuliere faculty te zitten? Wij gingen langs bij VrijWijs in Rotterdam. Je ziet het in de video bovenaan.

Scroll naar boven