ESA publiceert foto van onregelmatig sterrenstelsel dat op ‘sneeuwbol’ lijkt | WetenschapHet ESA heeft woensdag een foto gepubliceerd van een zogenoemd onregelmatig sterrenstelsel. De verzameling sterren lijkt volgens de Europese ruimtevaartorganisatie op een sneeuwbol nadat die flink door elkaar is geschud. “Om de feestdagen te vieren”, zegt het ESA.

Een onregelmatig sterrenstelsel heeft geen duidelijke vorm. Veel sterrenstelsels hebben de vorm van een spiraal, zoals onze eigen Melkweg. Andere hebben de vorm van een bol of lens en worden elliptische sterrenstelsels genoemd.

Het sterrenstelsel UGC 8091 lijkt volgens ESA nog het meest op de inhoud van een glazen sneeuwbol nadat er flink mee geschud is. Het bevindt zich in het sterrenbeeld Maagd, op zo’n 7 miljoen lichtjaar afstand van de aarde. UGC geldt als een dwergsterrenstelsel, omdat het betrekkelijk klein is en relatief weinig massa bevat.

Het gaat eigenlijk niet echt om een foto. ESA heeft de afbeelding gemaakt door twaalf filters over elkaar te leggen. Daardoor zijn de sterren in verschillende kleuren te zien. De beelden werden gemaakt door de Hubble-telescoop.

Het rode licht wordt volgens ESA veroorzaakt door jonge sterren met “opgewonden” waterstofmoleculen. De andere lichtjes zijn van oudere sterren en komen in de kleuren blauw, oranje en roze.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven