EU pompt miljard euro in deeptech
De Europese Commissie heeft sinds september 2022 bijna 1 miljard euro geïnvesteerd in deep tech-bedrijven. De investeringen lopen through het European Innovation Council (EIC) Fund.

159 startups en mkb/kmo-bedrijven zagen hun aanvragen voor groeigeld gehonoreerd. Vervolgens moeten zij nog wel co-investeerders zien te vinden. Het EIC helpt daarbij.

Tot de bedrijven die op die manier al flink wat financiering hebben binnengehaald, behoort Microsure. Dit medtech-bedrijf uit Eindhoven verzekerde zich van 38 miljoen euro om de ontwikkeling van hun nieuwste microchirurgische robotic voor klinische research af te ronden.

Het Franse Quandela, die optische quantumcomputers ontwikkelt voor zowel de cloud als on-premise, haalde vijftig miljoen euro binnen. Ook het Spaanse MeThinks AI, gespecialiseerd in de vroege detectie en behandeling van patiënten met een acute beroerte met behulp van kunstmatige intelligentie, was succesvol.

Eind oktober maakte het EIC bekend dat 47 Europese techbedrijven in aanmerking komen voor een nieuwe investeringsronde. Grote winnaar werd Axelera AI, leverancier van oplossingen voor ‘ai on the edge’. Dit Eindhovense bedrijf heeft het Metis-ai-platform ontwikkeld, een holistische hard- en software-oplossing voor ai-inferentie aan de rand van netwerken. Dit platform maakt pc vision-applicaties meer toegankelijk en krachtiger. De kern is een nieuwe ai processing unit (aipu), die nieuwe prijs/prestatie- en prestatie/Watt-normen bereikt. Verder maakte Axelera gisteren bekend dat Stephen Owen, die bijna een kwart eeuw voor NXP gross sales en advertising deed, als adviseur is aangetrokken.

Ook de Belgische bedrijven Swave (holografische prolonged actuality), Valcun (3d-printing), QustomDot (inkt-technologie voor microleds) behoren tot de bedrijven die zijn geselecteerd voor de nieuwe investeringsronde van het EIC.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven