Europese supercomputer in de maak én ongekend snel
Nederlandse en Franse onderzoekers krijgen start 2026 een ongekend grote rekencapaciteit ter beschikking. Het Jules Verne-consortium dat bestaat uit de Franse organisaties Genci en CEA alsmede Surf in Nederland, lanceert dan een nieuwe Europese supercomputer. Deze komt bij hostingpartij Genci te staan. De supercomputer drijft op Europese hardware- en softwaretechnologieën.

Volgens Surf is het rekenwonder van wereldklasse. Europa krijgt daarmee het tweede zogeheten exascale-systeem dat een rekencapaciteit biedt van meer dan 1 exaflop/s – een miljard maal miljard: een ‘1’ gevolgd door achttien nullen – per seconde. Dat staat gelijk aan meer dan vijf miljoen moderne laptops of laptop’s, met meer dan 300 petabyte aan opslag bij de begin.

Doordat Frankrijk en Nederland investeren in de supercomputer kunnen Franse en Nederlandse onderzoekers direct gebruik maken van een deel van de rekentijd op de laptop. Daarnaast kunnen zij, web als alle Europese onderzoekers, through voorstellen (aanvullend) rekentijd aanvragen bij EuroHPC, de coördinerende organisatie voor EU-supercomputers.

De supercomputer van het Jules Verne-consortium fungeert als een versneller in het nauwkeuriger modelleren van de effecten van klimaatverandering. Ook wordt hij ingezet bij de ontwikkeling van nieuwe materialen, energiebronnen en koolstofarme mobiliteit, zoals zonnecellen, waterstof(katalyse) en windenergie. Een andere toepassing is de virtuele representatie (digital twins) van het menselijk lichaam ten behoeve van gepersonaliseerde geneeskunde. De supercomputer zal eveneens het hoofd bieden aan de data-explosie die wordt gegenereerd door wetenschappelijke instrumenten zoals telescopen, satellieten en netwerken van sensoren.

Het gebruik van supercomputers is van cruciaal belang geworden om information op de meest energie-efficiënte manier te verwerken, simuleren en beoordelen.

De totale kosten voor de aanschaf en het beheer van het systeem bedragen 542 miljoen euro gedurende vijf jaar. Het Jules Verne-consortium is nu geselecteerd om de supercomputer te hosten en exploiteren. De aanbesteding voor de leverancier van de supercomputer moet nog worden gestart.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven