Fb en Instagram moeten stoppen met persoonlijke advertenties binnen Europa


NOS Nieuws

Meta, het bedrijf achter onder meer Fb en Instagram, magazine in Nederland en de andere Europese landen geen gepersonaliseerde advertenties meer laten zien. Dat heeft de Europese organisatie van privacywaakhonden, de European Knowledge Safety Board (EDPB), besloten.

Meta moet binnen Europa stoppen met die persoonlijke reclames, gebaseerd op het internetgedrag van gebruikers, omdat ze in strijd zijn met de Europese privacyregels. Onder meer de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt deel uit van de EDPB.

“Meta houdt bij wat je op Fb en Instagram zet, aanklikt of leuk vindt en gebruikt die informatie voor het aanbieden van persoonsgerichte advertenties”, zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP en vicevoorzitter van de EDPB. “Het onterecht verwerken van de persoonlijke informatie van miljoenen mensen op Fb is een verdienmodel voor Meta. Door hier een eind aan te maken, is de privateness van mensen beter beschermd.”

Binnen twee weken

Het moederbedrijf van Fb en Instagram is gevestigd in Ierland. De EDPB heeft toezichthouder in dat land de opdracht gegeven om binnen twee weken maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de sociale media zich aan het verbod houden. De Ierse toezichthouder is in deze zaak “de leidende toezichthouder”, schrijft de AP.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven