Posted on Leave a comment

Fb schendt privateness van Nederlandse gebruikers


NOS NieuwsAangepast

Fb heeft de privateness geschonden van Nederlandse gebruikers van het platform. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door de Consumentenbond en de Information Privateness Stichting (DPS).

De rechter oordeelt dat Fb Nederlandse gebruikers niet goed genoeg heeft geïnformeerd over wat het platform met hun gegevens doet. Daarmee overtreedt Fb de privacywet, need die schrijft voor dat altijd duidelijk gemaakt moet worden waarom en waarvoor bepaalde privacygevoelige gegevens verwerkt worden.

Zo gebruikt Fb gegevens van Nederlandse gebruikers voor het aanbieden van advertenties, zonder dat daar rechtsgeldige toestemming voor is.

Ook kunnen externe ontwikkelaars bij de gegevens van Nederlandse gebruikers, zonder dat die gebruikers daarover volgens de rechter voldoende zijn geïnformeerd. Het gaat dan om informatie als geslacht, leeftijd en woonplaats, maar ook om de apps die iemand gebruikt, informatie over Facebookvrienden of surfgedrag buiten het platform.

190.000 aanmeldingen

“We zijn hartstikke blij met deze uitspraak”, zegt woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. “Het is een heel belangrijk signaal, niet alleen naar Fb maar ook naar andere partijen: dat je de privacywet niet met voeten magazine treden.”

Deze uitspraak van de rechter gaat over de periode tussen 2010 en 2020. De Consumentenbond vroeg in dat laatste jaar Nederlandse Fb-gebruikers om zich bij hen aan te sluiten in een zaak tegen het sociale mediabedrijf. Dat zijn er op dit second zo’n 190.000, maar mensen kunnen zich nog steeds bij de bond aansluiten voor vervolgstappen.

Compensatie

De Consumentenbond wil through de zaak financiële compensatie afdwingen. Nu een rechter heeft gezegd dat Fb de moist heeft overtreden, leidt dat nog niet direct tot die compensatie.

Spierenburg: “We hebben de rechter gevraagd uitspraak te laten doen of wat Fb doet in de haak is. Die vraag is nu beantwoord: Fb heeft de moist overtreden. Dat maakt de weg vervolgens vrij voor het vorderen van een schadevergoeding.”

De Consumentenbond kan met deze uitspraak daarvoor opnieuw naar de rechter stappen of met Fb in gesprek gaan om tot een schikking te komen. Daar is nog geen beslissing over genomen. “Dat hangt van Fb af”, zegt Spierenburg. “Als Fb niet wil praten, gaan we met deze uitspraak een verdere process voeren.”

Meta, het moederbedrijf van Fb, gaat in beroep tegen de uitspraak van de Nederlandse rechter. “We zijn blij dat de rechtbank Meta op meerdere punten in het gelijk heeft gesteld. De gedateerde claims van Information Privateness Stichting zien in sommige gevallen op gebeurtenissen van meer dan tien jaar geleden. We zijn van plan in hoger beroep te gaan tegen de andere punten van deze zaak.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *