Finance-afdeling: structureer stortvloed aan information
De afgelopen jaren zijn voor veel organisaties uitdagend geweest, en met identify voor de chief monetary officers (cfo’s). Nu de financiële markten zich in een neerwaartse spiraal bevinden en consumenten in alle soorten en maten beginnen te bezuinigen, blijft de onzekerheid bestaan.

In financieel onzekere tijden moeten cfo’s prioriteiten stellen. Uiteindelijk zijn zij verantwoordelijk voor het toezicht op de resultaten en op de rentabiliteit op lange termijn. Onderzoek van Gartner laat zien dat maar liefst 98 procent van de cfo’s aangeeft dat ze hun digitale investeringen willen beschermen, en zelfs twee derde is van plan om deze te verhogen om de efficiëntie van hun prestaties te verbeteren. Maar investeren in de juiste technologie om een bedrijf te kunnen sturen is niet genoeg. Nu datagedreven werken toeneemt, is er mee leren werken steeds belangrijker. En dit is makkelijker gezegd dan gedaan. 

Vertrouwen

“Information worden nog te vaak niet gecategoriseerd, waardoor er een onoverzichtelijke brij ontstaat”

Er zijn twee belangrijke elementen die financiële groups tegenhouden om optimaal gebruik te maken van technologische investeringen: vertrouwen en betrouwbare informatiebronnen. Door de komst van nieuwe technologie en verbeterde processen ontstaat er een grote hoeveelheid aan uiteenlopende informatie, ofwel een stortvloed aan information.  

Information worden nog te vaak niet gecategoriseerd, waardoor er een onoverzichtelijke brij ontstaat. Als gevolg is het voor financiële groups een uitdaging is om de juiste gegevens te filteren, en een onjuiste (financiële) inschatting of handeling kan grote gevolgen hebben. Om dit te voorkomen, is het van groot belang om optimaal gebruik te maken van technologische investeringen. Enkel met dat overzicht kunnen processen soepeler en efficiënter worden.

Datadoelstellingen

Om dat te bereiken, moet er een overzichtelijke informatiebron worden gecreëerd, waaruit analyses uitgevoerd worden, maar waar je ook zakelijke beslissingen uit neemt. Juist omdat dit vaak een obstakel is voor financiële groups, is het zaak dat er een alomvattende strategie ontwikkeld wordt en de juiste digitale investeringen gemaakt worden om die strategie te helpen realiseren.  

Start met het opstellen van je datadoelstellingen. Hoe volwassen is jouw organisatie op het gebied van enterprise intelligence (bi), en wat wil je ermee bereiken? Identificeer dit, en het wordt duidelijk wat jouw organisatie al in huis heeft aan information en systemen om een datastrategie op te zetten.

Zoom vervolgens in op de verschillende afdelingen binnen een organisatie. Op welke manier dragen zij bij aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen? En wat hebben zij nodig om zo datagedreven mogelijk te werken?  Door de overkoepelende kansen binnen een organisatie te identificeren wordt er een overzichtelijke informatiebron gecreëerd, wat waardevol is voor financiële groups.

Ideaalbeeld

“De komende jaren blijven nog onzeker voor cfo’s en financiële groups omdat we simpelweg niet kunnen voorspellen wat ons te wachten staat”

In een snel veranderende omgeving is het vermogen om real-time gegevens te raadplegen en te analyseren allesbepalend. Actuele information biedt inzicht in de financiële prestaties van een organisatie en ondersteunt procesoptimalisatie. Deze bruikbare inzichten leiden dan weer tot zinvolle vervolgacties, zoals het tijdig handelen als afdelingen meer funds gebruiken dan gewenst. Het ideaalbeeld is een organisatie die kernprocessen verenigt en direct reageert op inzichten die binnen één systeem zichtbaar worden gemaakt door het gebruik van rea-time-data.

De komende jaren blijven nog onzeker voor cfo’s en financiële groups omdat we simpelweg niet kunnen voorspellen wat ons te wachten staat. Wel weten we dat georganiseerde information het een stuk makkelijker maakt om voorbereid te zijn op toekomstige obstakels. Als we naar de geschiedenis kijken, weten we alleen dat degenen die clever handelen en slimme investeringen blijven doen, de meeste kans hebben om succesvol te zijn – en dat ook te blijven.

(Auteur Dennis Johnson is chief finance officer bij Qlik.)

Laat een reactie achter

Scroll naar boven