Fokker en Dassault samen in groene luchtvaart
Fokker Subsequent Gen (Fokker NG), dat een door waterstof aangedreven vliegtuig ontwikkelt, gaat op foundation van het 3Dexperience-platform van Dassault werken. Beide bedrijven hebben daartoe een memorandum van overeenstemming getekend. Ze delen hun visie op de toekomst van groene luchtvaart. Op softwaregebied gaan de Nederlanders samenwerken met het Aerospace & Protection Trade-team van de Franse vliegtuigbouwer. Ook Keonys, een Franse software-integrator en reseller van Dassault, is van de partij.

Met het softwareplatform van Dassault in de cloud ontwikkelt Fokker Subsequent Gen niet alleen een vliegtuig, maar komt ook een holistisch digitaal ecosysteem voor de gehele waardeketen tot stand. Het platform faciliteert multidisciplinaire ontwikkeling, geleid door principes van programs engineering, om een virtuele tweeling (digital twin) van het vliegtuig en de bijbehorende productiefaciliteiten te genereren.

Fokker NG wil meerdere schone, hernieuwbare energiebronnen toepassen. Gewerkt wordt aan een vliegtuig zonder CO2-uitstoot dat afstanden tot 2.500 kilometer kan vliegen en plaats biedt aan 120 tot 150 passagiers. Fokker Subsequent Gen bevindt zich momenteel in de ontwikkelingsfase van het aanpassen van een Fokker 100-vliegtuig om de haalbaarheid van straalmotoren op waterstof aan te tonen. Het ontwerp van dit duurzame vliegtuig van de volgende generatie zal naar verwachting eind 2024 klaar zijn.

Fokker NG, voortgekomen uit Rekkof Plane, probeert al jaren met steun van de Nederlandse overheid tot een opvolger van de oude F70 en F100 te komen. Tot nog toe was dit bedrijf van de onlangs overleden zakenman Jaap Rosen Jacobson weinig succesvol, maar groene luchtvaart biedt nieuwe kansen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven